Plastične loptice – rang lista

Šuška se, šuška … da će se u slijedećoj natjecateljskoj sezoni HSTS-a, znači 2015./16., igrati sa plastičnom lopticom, zvanom plastičnjača. O rekreativcima još nema vijesti. Ali, prvo jedan muzički (folk) uvod na tu temu:

Da podsjetim, kod ITTF-a je registrirano 5 originalnih proizvođača plastičnih loptica, pri čemu ovaj zadnji još nije započeo sa proizvodnjom, dok svi ostali imaju ugovore sa njima i samo se štanca (tiska) logo:

Plastic_Balls_Manufacturers

Kako prepoznati tko proizvodi koju lopticu? Sve loptice bez šava proizvodi Xushaofa, a većinu sa šavom DHS (Butterfly, Donic, Joola, Tibhar, Stiga …).

Nedavno je na OOAK Forumu izašla rang lista plastičnih loptica po kvaliteti (sačinio ju je profesionalni švedski igrač Magnus Månsson), koja je podudarna i sa ostalim recenzijama, a ide ovako:

  1. Xushaofa, bez šava (Yinhe, XIOM, Nexy, Stag …);
  2. Nittaku Premium (Japan) sa šavom;
  3. Double Fish sa šavom;
  4. DHS ili Donic sa šavom;
  5. Stiga sa šavom;
  6. Butterfly ili Nittaku SHA sa šavom (Kina).

Na forumu Mytabletennis.net vlasnik Nexy-ja objašnjava zašto su loptice bez šava superiorne onima sa šavom. “Kvaka” je da je plastika kao materijal manje elastična od celuloida, te je strana na kojoj je šav teža, pa je cijela loptica u “neravnoteži”, tj. nije okrugla, a i mnogo lakše puca na šavu. Kompletni post možete pročitati ovdje:
NEXY_Plastic_Balls.pdf