Skidanje drške sa drva

Jedan od standardnih popravaka drva je ponovno lijepljenje, odnosno zamjena drške.

Ponovno lijepljenje se izvodi kada se drška odvojila od drva. Često se to događalo kod drva Butterfly Primorac Classic. U tvornici bi nanijeli premalo ljepila ili bi drvo prejako stisli, te bi ljepilo “iscurilo” sa strane. Takav popravak svatko može sam izvesti, bolje je koristiti vodootporno ljepilo za drvo, a detaljne upute se nalaze ovdje.

Zahtjevnija je zamjena drške na drvu. Obično se izvodi kod drva koja se više ne proizvode, te ih je moguće nabaviti samo sa oblikom drške koja se manje traži. Obično su to ravna ili anatomska. Katkada, posebno kod kineskih drva, jer oni imaju manje rukice, konkavna drška je preuska, te treba staviti širu. Prvo treba imati odgovarajuću dršku sa drugog drva ili posebno napravljenu. Za to se možete obratiti meni ili još bolje majstoru sa slike iz bloga Popravak oštećenja na drvu. Sada ide video uradak trenera i blogera Samsona Dubine o skidanju “stare” drške:

Svakako, napomenuo bi da dršku treba uroniti tek kada je voda vruća, kako bi drvo što kraće vrijeme bilo u vodi, jer se inače može “napiti”, znatno omekšati i deformirati. Evo kako je to majstor napravio na XIOM Magellanu:

XIOM_Magellan_Drska

Ako je nakon zamjene drška preširoka, jer radi se u Stiga Legend dimenzijama, brusi se na željenu debljinu i veličinu finim brusnim papirom.