Popravak oštećenja na drvu

Za uvod, slike 3 drva i opis izvedenih popravaka.

Na 1. slici je drvo Stiga Ulf Bengtsson, povijesno, staro 30 godina i zbog toga vrijedno. Puklo je. Popravak je izveo prvoklasan majstor. Nadomjestio je puknuti dio ispod ručke originalnim furnirima, tako da je drvo zadržalo slične igračke karakteristike.

Stiga_Bengtsson.jpg

Na 2. slici je drvo Galaxy MC2 (Stiga Optimum Plus), izrađeno za kineski provincijski tim, birano drvo. Prilikom serviranja je “zapelo” za stol. Popravak je izveo majstor, koji je odstranio oštećeni dio, te ga nadomjestio originalnim furnirom i mikrokristalnim premazom. Popravak je jako vidljiv, ali nema utjecaja na igru, čak je drvo na mjestu udarca sada čvršće nego prvotno.

Galaxy_MC2.jpg

Na 3. slici je drvo Avalox P500, također, oštećeno na rubu. Popravak je izveden amaterski, gdje je oštećenje prvo izravnato brusnim papirom. Nakon toga, nanesen je tanki sloj ljepila za drvo, te zapunjen finom piljevinom. Nakon sušenja (24 sata), oštećenje je izravnato finim brusnim papirom (400-500), te prelakirano razrijeđenim lakom za čamce.

Avalox_P500.jpg

Što čini kvalitetnog majstora za popravak drva ?

  1. inženjersko znanje ;
  2. preciznost i iskustvo u izradi ;
  3. iskustvo u izradi cijelih drva ;
  4. veliki izbor materijala, furnira i ljepila nabavljenih izvana, jer kod nas to nije moguće – hinoki, limba, koto, ayous, carbon i dr. ;
  5. kolekcija odbačenih drva, sa kojih se mogu skidati furniri, ručke, oznake i dr. ;
  6. alati za izradu i popravak, te poznanstvo sa drugim stolarima.

Da li drvo popravljati samostalno (amaterski) ili tražiti profesionalnu pomoć ?

  • Ako je oštećeno drvo vrijednosti do 300 kn, ako se može nabaviti novo, te ako nije birano, treba ga popraviti samostalno ili, ako to nije moguće, kupiti novo. Staro (oštećeno) drvo treba zadržati zbog ručki i materijala za popravak drugih drva.
  • Birana, stara i drva vrednija od 300 kn treba pokušati profesionalno popraviti. Pri tome, majstor će procijeniti da li je popravak isplativ, te koliko će drvo zadržati izvorna svojstva. Drva od jednoslojnog hinokija nije moguće popraviti (npr. Tibhar H-1-9).

Iz iskustva, popravak oštećenog drva traje tjedan, dva. Koliko košta ? Od 80 kn na više, npr. kada se nadomještaju puknuti carbonski slojevi na drvu Butterfly Timo Boll Spirit. Prema tome, ako Vam je ping-pong “u krvi” MORATE imati rezervni reket. Najbolje je istovremeno kupiti dva istovjetna drva, približne težine. To posebno vrijedi za proizvođače koji često mijenjaju modele (TSP, XIOM).

Moguće su i naknadne modifikacije drva, npr. zamjena završnog furnira ili lijepljenje dodatnog na 1 ili obe strane. Takve “dorade” rijetko završavaju uspješno, jer se mijenja cijela koncepcija i balans.

Na 4. slici je prikazano kako je majstor izradio iz drva sa ravnom drškom, kao kod XIOM Michelangelo (lijevo), konkavnu dršku (Alsericu) na drvu XIOM Magellan (desno).

XIOM_Magellan.jpg

Da majstor ne bi ostao anoniman, evo i njegove slike :

Redjep_Zeljko.jpg

Za kraj, 1. video iz serije od 3 o popravku slomljenog drva :