Vrana mozak popila

Znam da je naslov agresivan, ali po mišljenju ping-pong blogera, najbolje karakterizira najnoviju odluku direktora ITTF-a (Board of Directors). Gospoda su odlučila, a na prijedlog njemačkog saveza, da se od 01.10.2016. trenerima dopusti da daju upute igračima između poena, a ne samo, kao do sada, između setova i za vrijeme time-outa. To će, kao, doprinijeti atraktivnosti stolnog tenisa??? Ako je tako pametno, ne znam zašto nije dozvoljeno i u tenisu, gdje trener ne samo da tokom meča ne sjedi uz igrača, već je na tribinama.

Coaching

Moja iskustva sa tim su vrlo loša. Kao sudac, više puta sam tokom Zagipinga i Zagreb Opena, dolazio u verbalne sukobe sa trenerima, da li je poen “let”, a posebno kod dosuđivanja poena za protivnika zbog nepravilnog servisa. Treneri su bili vrlo agresivni. Sjećam se jednog “slučaja” iz natjecanja mlađih kadeta sa Zagipinga. Prije meča igraču sam pregledao reket i vidio da je cijelo drvo sa svih strana “izubijano”, što me, iskreno, začudilo, ali reket je bio ispravan. I počne meč, protivnik baci lopticu u zrak da servira, a ovaj, da bi ga smeo, bum, namjerno reketom udario u parket. Kod drugog servisa ponovno… Pozvao sam ga i rekao da ću mu, ako to još jednom napravi, izravno dodijeliti crveni karton i pozvati vrhovnog suca da ga udalji iz cijelog natjecanja. Njegov trener je bučno protestirao, nastala cijela “frka i strka”.

Kao igrač imam slično iskustvo. Igrao sam meč Sokaza, njihov sudac, koji je nakon svakog poena davao savjete “svom” igraču, sad serviraj ovo, vrati ono … Meč se igrao u 5 setova i jedva sam izdržao. U slijedećem meču protiv drugog njihovog igrača, isti njihov sudac, opet sve isto. U pola 2. seta mi dozlogrdilo, i upitam ja: “Jel’ dosta, pa imam i ja živce?”. Sudac mi je odgovorio: “Što ti to smeta kada si bolji igrač i onako ćeš pobijediti?”. Ali, smisao govora između poena je dobivanje “nepoštene” prednosti.

Kada to uđe u službena pravila, tko će to više zaustaviti, tko će odrediti granicu između savjeta i provokacije, da li je dan između ili tokom poena? Slično “pravilo” vrijedilo je u Bundesligi u sezoni 2011/12., ali je i tamo napušteno. Do sada nisam imao osobito mišljenje o ITTF-u, npr. postupak uvođenja plastičnih loptica, ali ovo je ipak vrhunac gluposti. Tko to tamo sjedi???