Dečki, gdje je lova?

Naslov je iz nekih bivših vremena, prije 90-tih, dok sam još radio u zadnjoj socijalističkoj informatičkoj firmi, gdje je direktor svaki dan prolazio između nas sa tim pitanjem.

Gdje je lova u stolnom tenisu? Pokušati ću to pokazati na primjeru skorašnjeg Zagreb (Croatia) Open, ITTF World Tour (Challange) natjecanja.

Zagreb Open 2015

Ovo je najniži nivo natjecanja, viši su Major (npr. Czech Open) i Super (npr. German Open). Nagradni fond je $35000, a za usporedbu Zagreb Indoors (tenisko natjecanje) je imalo nagradni fond od €494310, znači 15 puta veći. Ali, to nije sve. Na tenisu nagrada se dijelila na 2 kategorije (muški pojedinačno i parovi), a na stolnom tenisu na 6, muški pojedinačno, parovi i U21 (igrači ispod 21 godine), isto i kod žena.

Kolika je prijavnina? Za igrača €120 (naši su izuzeti), čemu treba pridodati troškove puta, smještaja i prehrane, sveukupni trošak nastupa oko €500. Zašto onda neki nastupaju? Zbog ITTF “reketa”. Ako igrač tokom godine ne nastupi ni na jednom Pro Tour natjecanju gubi ranking, tj. položaj na rang listi, a bez njega je vrlo teško naći angažman u inozemstvu. Prijavljeno je oko 350 igrača, od toga naših 35, pa će prijavnina otići za nagradni fond.

Imaju li suci lovu? Pozvano je 30 međunarodnih sudaca, plaćen im je smještaj, prehrana i naknada za suđenje od €20 dnevno, ali nemaju plaćen put.

Za gledatelje ulaz je besplatan sve dane turnira.

Zaključak: ovdje nema love za organizatora, igrače i suce.

Ali, gdje je ima? U tenisu, ali onom velikom. Objavljena je vijest u Jutarnjem listu da su sakupljači loptica u Wimbledonu dnevno plaćeni £135 ili 1440 kn.

P.S. Evo mjesečnog pregleda događanja u svijetu stolnog tenisa za travanj:

P.S. Baš mi je palo na pamet, Zoran Primorac je nastupio na nedavnom Belarus Open-u, gdje je ispao odmah u 1. kolu od Guseva (RUS) sa 0 : 4, a ne igra u Zagrebu. Nisu to čista posla.