Table Tennis Database (TTDB) / REVSPIN.NET

Na moju i vašu žalost, Table Tennis Database (TTDB) www.tabletennisdb.com / REVSPIN.NET je loš izvor informacija. Zašto?

Recenzije su pisane na engleskom jeziku. To je dobro. No, većinu su pisali igrači iz Sjeverne i Južne Amerike, a to je loše. Tamo je nivo igranja, ponuda i poznavanje stolnoteniske opreme, općenito nizak. To se najbolje vidi kada je, uz recenziju, priložen link recenzenta na YouTube video. Onda shvatiš da igrač ne poznaje osnovne udarce. Sve gume se uspoređuju sa Butterfly Tenergy 05, iako sa njom nemaju nikakve veze! Posebno treba izbjegavati zaključke o gumi ili drvu koje ima manje od 20 recenzija.

Umjesto toga bi preporučio korištenje forum.tt-news.de. Ako se ne poznaje njemački treba koristiti Google Translate. Nijemci imaju 11000 klubova (u Hrvatskoj 110), razvijene škole i tehniku igre. Standardno, potražnja stvara ponudu. Tamo je zastupljena ponuda svih svjetskih proizvođača, neki imaju i posebne modele (Yinhe), koje nude za njihovo tržište. Ako ne znam što je dobro, lako to shvatim, samo gledam broj recenzija. Dobra guma ima puno komentara, igrač koji je zadovoljan preporuči drugom. Gume Stiga Calibra Tour imaju 104 komentara, XIOM Vega Pro 1150, a Tibhar Evolution 1450. Na tom forumu u raspravama sudjeluju radnici koji rade u TT shop-ovima, te znaju pojedinosti o svakoj gumi i drvu, ne samo iz vlastite perspektive, već i svojih kupaca.