Kako prepoznati lažnjak?

Jedna vruća tema za ove vruće dane. Kako prepoznati kineski lažnjak (fake)? I ja sam se to pitao. Odgovor je jednostavniji nego što sam mislio. Po kineskom šlamperaju. Na temu me, opet, nadahnuo ruski bloger Strumpof, koji je usporedio TBS, Butterfly Tenergy i DHS Hurricane3 Neo. Tome sam nadodao usporedbe drva Butterfly Viscaria i Butterfly Primorac Classic. O fake proizvodima već je pisano puno puta, posebno u temama Butterfly FAKE, Tenergy FAKE, Kineski FAKE … Pa, idemo vidjeti …

Kod Butterfly Timo Boll Spirit (TBS) vidimo “klasičnu” kinesku grešku, loš tisak. Na dršci gornjeg (fake) drva tisak nije centriran, a na glavi je višestruko otisnut.

TBS_Orig-Fake_2
TBS_Orig-Fake_1

Kod jednog od najpopularnijih drva današnjice, posebno za plastične loptice, Butterfly Viscaria gore je fake, a dolje original. Loš tisak, boja u dršci fake-a vuče na ljubičastu, umjesto na sivu, na 3. slici lijevo je fake (bez guma), te se vidi kako je gornja linija na dršci, ispod glave drva, kosa. Također, kada se drva usporede po slojevima različite su debljine furnira i struktura carbona.

Viscaria_Orig-Fake_1
Viscaria_Orig-Fake_2
Viscaria_Orig-Fake_3

Kod Butterfly Primorac Classic lijevo je original, desno fake. Na fake-u boja drške je znatno tamnija, a smiješno je i nepoznavanje engleskog, gdje je ispod loga Butterfly otisnuto “WORLD-LWADING” umjesto “WORLD-LEADING”. Tragikomični tipfeler.

Primorac_Orig-Fake_1
Primorac_Orig-Fake_2

Isplati li se kupiti fake drvo? Ako košta ispod $10, tj. 70 kn, hm, čovjek je u napasti … Normalno, drvo šalju bez kutije, jer tako štede na poštarini. Ne znam kako se Kinezima to isplati, jer poštarina je minimalno $2, pa tako za drvo koje košta npr. $6,67, njegova nabavna (proizvodna) cijena je ispod $5. Za cijenu 2 pive ne može se baš puno i kvalitetno napraviti. Ako ste već nabavili fake drvo, prije lijepljenja guma obavezno ga treba prelakirati sa 1 – 2 sloja laka. U suprotnom, nakon skidanja guma, na njima će ostati pola završnog furnira. S druge strane, ako niste previše nervozni i nakon poraza ne lomite drvo o koljeno, kvalitetno drvo će trajati godinama. Ima li smisla rekreirati se više godina sa smećem u ruci?

Pogledajmo gume, one koje su najčešći predmet lažiranja, a “popularne” su i Yasaka (Mark V, Pryde, Rakza7).

Tenergy_Orig-Fake
Hurricane3_Orig-Fake

Kakve su u igri fake gume? Pa, takve kakva im je i cijena. Naime, neki kineski proizvođači nude gume, sa poštarinom, po $3 – 4, tacky, sa tvrdom spužvom, potpuno mrtve. Da bi se moglo igrati sa njima potrebno je nanijeti 5+ slojeva ljepila i 3+ sloja tuninga ili 10+ slojeva starog ljepila. U tom slučaju cijena utrošenog ljepila je veća od gume.

Kako izbjeći kopiju? Najbolje je, ako je moguće, posuditi original i na licu mjesta usporediti. Ponesite povećalo. Svaki, i njamanji dokaz jeftilena, ukazati će da se radi o fake-u. Dalje, ako Vam netko nudi izuzetno povoljno, kao novo, drvo Viscaria po npr. €40, koje u Butterfly-u košta 129,90, ili Tenergy po 20, a u shop-u je 56,90, manje je vjerojatno da je dotični lud, a više da se radi o lažnjaku.

P.S. Za kraj, koga interesira, jedna obiteljska stolnoteniska vijest. Kako je prijelazni rok još u toku, čekaju se unosne ponude …

Matea_Makarska