Crvena ili crna

Pitanje se ne odnosi na roulette, već je u pitanju izbor boje gume. Vrijedilo je “nepisano” pravilo da Europljani na FH igraju sa crvenom, a Kinezi sa crnom gumom. Zašto?

Rubber_Color

U crne gume se stavlja više pigmenta, te su stoga hvatljivije, tj. proizvode više spina. S druge strane crvene gume su brže. Ta razlika je manje značajna kod euro/japanskih tensora (Butterfly Tenergy), a veća kod kineskih tacky guma (DHS Hurricane3 Neo).

Drugi faktor za izbor je strana reketa s kojom pretežno servirate, tj. sa FH ili BH i boja majice koju nosite. Ako je boja gume slična ili identična dresu, za protivnika je manje uočljiv spin koji se zadaje prilikom servisa.

Treći faktor je da je za protivnika loptica manje uočljiva na crvenoj strani gume.

Ali, razlike postoje ne samo kod backside (glatkih) guma, već i kod trava. Koja je razlika kod kojeg modela i koja Vam više odgovara, na žalost morate otkriti sami, ali, u pravilu, crvena je bolja, jer prima manje rotacije.

Normalno, sve to možete detaljno proučiti na World Famous Table Tennis Player’s Equipment Exhibition. O ovoj temi je već pisano u blogu Boja gume, pa je ovo samo obnova znanja.

Kao dodatak, na donjoj slici je usporedba spužvi 2 tensor gume:

Sponge_Pores