Loptice – vrijeme odluke

Od naredne sezone registrirani igrači počinju natjecanja sa plastičnim lopticama, pa se već na 1. turniru “Kup grada Paga” (21. – 23.08.) treba igrati sa plastikom. Ima li smisla da igrači(ce), posebno starije kategorije (kadeta i juniora), tek tada prvi put “osjete” novu lopticu? Ne baš. Prema tome, nove loptice trebaju biti u klubovima najkasnije 01.08. Koje su razlike u igri? To se najbolje vidjelo na Andreju Gaćini na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske, koje se igralo sa celuloidnim lopticama, a on već odavno trenira sa novima. U igri u kojoj se traži visoka automatizacija igrača, takve razlike dovode do znatno više promašaja, udaraca izvedenih rubom reketa, kao da igrač “pliva”… Iz iskustva i priča igrača koji su već prošli tu tranziciju, minimalno vrijeme za prilagodbu je 15 dana.

Kako prepoznati plastične loptice? Na žigu, tj. natpisu sa nazivom je oznaka 40+.

Članak koji bi trebao olakšati odluku je Plastične loptice – rang lista, a rezultati su podudarni sa napisom Ben Larcombea The Best Table Tennis Balls. Interesantni su i razgovori s igračima, npr. Plastične loptice – iskustvo, a meni to najbolje karakteriziraju naši susjedi Slovenci, koji kažu da je to sve “drago” (slovenski: skupo). Ako je skupo Nijemcima i Slovencima, kako će biti tek nama?

Imamo mi, u Hrvatskoj, i svojih specifičnosti. Kod nas je znatno jači lobi zastupnika opreme iz tabora šavnih loptica (Butterfly, Joola, Donic, Tibhar). Prema tome, većina klubova će, po automatizmu, izabrati takve. Također, većina domaćih i međunarodnih natjecanja igrati će se sa šavnima, pa ima li smisla, iako su kvalitetnije i trajnije, izabrati bešavne?

Posebno je pitanje što raditi sa trening lopticama? Za mlađe kategorije, do kadeta, nema sumnje da je bolje (jeftinije) ostati na celuloidnim, dok ih još ima. Ali, za starije, ima li smisla i dalje trenirati sa celuloidnima, a na turnirima igrati sa plastičnima? Cijena plastične trening loptice sa 1* je 3 puta, a sa 2* četiri – pet puta viša od trening celuloidne sa 1*. Imaju li klubovi novac za taj dodatni trošak?

Možda bi, ipak, bilo najbolje nabaviti po 3 natjecateljske (3*) i trening (1* i/ili 2*) loptice od obe vrste (šavne i bešavne), pa na osnovu osobnog iskustva donijeti odluku?

P.S. Ne znam što je Butterfly-u? Objavili su natječaj (reklamu) za dobivanje kutije sa 6 trening plastičnih loptica Easy Ball 40+, svi koji su sudjelovali su i dobili. Iako je prošlo već više od mjesec dana, od loptica ni traga. Interesantno, piše da su Made in Germany, što znači da su iz tvornice Weener, koja je jedina u Njemačkoj. Morti tamo nekaj šteka?

Butterfly_Easy_Ball