Vidna vještina mozga

Moram priznati, nije lako ovih vrućih dana trenirati, niti sjediti uz računalo. Zbog toga sam drastično smanjio broj treninga, sa 6 na 5 puta tjedno. Također, danas jedna kratka tema, a radnja se dešava u Australiji. Koga interesira sve može, na engleskom, pročitati u ITTF članku “Unapređenje vidne sposobnosti mozga“. Todd Simpson je u svrhu istraživanja angažirao australske igrače Williama Henzella i Trevora Browna.

Albert-Einstein

Pri brzini protivničkog udarca od 100 km/h, za vraćanje igraču je na raspolaganju četvrtina sekunde. Što treba izvesti u tom vremenu?

  • vidjeti lopticu i udarac protivnika;
  • iz položaja i putanje protivničkih nogu, tijela, ramena, podlaktice i zgloba, mozak podsvjesno treba izvesti predviđanje budućeg protivničkog udarca;
  • izvesti stotinjak simulacija kamo i kako uputiti dolaznu lopticu, što više to bolje;
  • pokrenuti vlastito tijelo i prije nego što je protivnik izveo udarac;
  • udariti lopticu.

Da bi se mozak “ubrzao”, te u potpunosti automatizirao, potrebite su stotine i tisuće sati treninga.

P.S. Zamislite da postoji Njofra koji, kao Mirko i Slavko iz nekadašnjih partizanskih stripova, nakon ustrajnog treninga može golim prstima uhvatiti metak u letu. Radilo bi se o vrhunskoj vještini! Ali, ne znam koliko bi to bilo interesantno gledaocima ispred televizora, eventualno u usporenoj snimci (slow motion)? E, tako Vam je to danas sa stolnim tenisom, silan rad koji nitko ne vidi.

Mirko-i-Slavko