Trener Jože Urh

Ovo je nastavak priča o trenerima, jer nema kvalitetnog igrača bez izvrsnog trenera.

Joze-Urh

Što “muči” Slovence? Kako stvoriti nasljednika Bojana Tokiča? Zbog toga su osnovali trening centar, te za glavnog trenera postavili Jožeta Urha, koji je zadnjih 6 godina bio angažiran u Italiji, te sudjelovao u razvoju njihovog najboljeg mladog igrača Leonarda Muttija. Uz njega, u centru je i Vesna Ojsteršek Drnovšek, a značajnije uloge u razvoju slovenskog stolnog tenisa imaju i predsjednik saveza Marjan Hribar, te Daniel Šarlah i Bojan Rak. Svrha centra, čiji projekt je vrijedan €50000, je da igrače pripremi za nastup u stranim ligama, jer se u Sloveniji od stolnog tenisa ne može živjeti. Također, centar služi da domaći igrači imaju gdje trenirati kada nisu vani.

Evo par njegovih misli:

  • Velika konkurencija u određenoj kategoriji dovodi do porasta kvalitete svih igrača. Danas se igra brže i kompletno sa obje strane. Trener mora igraču što ranije reći da li je za njega primjerena karijera vrhunskog sportaša. Odluka o predanost stolnom tenisu se mora donijeti još u osnovnoj školi. Od malena treba, osim rezultatu, težiti i razvoju igre.
  • Trener uvijek mora biti spreman promijeniti klub i/ili državu, jer mu nigdje nije “osigurano” mjesto, već se za njega mora neprestano boriti. Takvo razmišljanje je osnova da te kao trenera cijene u inozemstvu.
  • Da bi stolni tenis bio u Kini najpopularnijim sportom, te imao sponzore, oni moraju biti najbolji na svijetu, jer je sve veća konkurencija drugih sportova (tenisa, snookera). Kinezi treniraju sistematično, poboljšali su tehniku kretanja, dali veći naglasak na fizičku pripremu, igru napravili bržom. Za udarac nije dovoljna “zlatna ruka”, već noge i tijelo, europski igrači su tu znatno slabiji. U Europi najbolji su trening centri u Francuskoj i Njemačkoj, dok u većini klubova rade slabo školovani treneri, zainteresirani samo za vlastiti novac. A, trener je kvalitetan toliko koliko ima ambicija. U Europi je novac osnovni pokretač, u Kini je posljedica.

Koga interesiraju ostala događanja i razmišljanja iz slovenskog stolnog tenisa, može pruzeti i prelistali njihov časopis Bela žogica.