Energija backside guma

Svaka stolnoteniska guma, koja se sastoji od topsheet-a i spužve sadržava odgovarajuću količinu potencijalne energije koju može prenijeti na lopticu. Ukupni iznos energije ovisi o elastičnosti i tehnologiji (tensor) ugrađenoj u spužvu, te geometriji, debljini, elastičnosti, materijalu (kaučuk/plastika) i tehnologiji izrade topsheet-a. Energija ima dva vida : brzinu i rotaciju (spin). U pravilu, što neka guma ima veću brzinu, ima manju rotaciju i obrnuto. Pri tome, modeli guma se bitno razlikuju u količini i vrsti energije, zatim ona ovisi o istrošenosti gume, pri čemu, što je guma starija ima više brzine, a manje rotacije, jer gubi površinsku hvatljivost (grip). Nadalje, gume mogu prenositi svoju energiju linearno, proporcionalno, zavisno od jačine udarca, u svim segmentima ili eksponencijalno, pri čemu snazi udarca “pridodaje” guma.

Gume sa više potencijalne energije teže je i kontrolirati. Igrač mora imati znatno bolju tehniku kretanja i udaraca. Male tehničke greške se pretvaraju u promašaje. Kineske tacky gume zahtjevaju duge pokrete i brzi “prelazak” preko loptice, te nisu pogodne za pasivnu igru ili samo rukom nabačene lopte. Za razliku od njih, tensor gume (ESN) imaju ugrađen sustav “Big window”. To znači, da će guma sama “korigirati” neispravan pokret, te će puno lopti pasti na stol. To svojstvo je posebno važno za rekreativce. Nadalje, srednje tvrde tensor gume (42,5 – 45) imaju i srednji kut izbačaja, rotaciju i brzinu, te su pogodne za sve udarce (blok, rez, spin, flip, kontru).

Debljina spužve, također, ima značajan utjecaj kod europskih/japanskih guma. Deblja spužva će povećati brzinu, dužinu izbačaja  i rotaciju, ali smanjiti kontrolu, pri čemu se smatra se da je prosječan efekat 10% po svakoj debljini. Kod kineskih tacky guma te razlike nisu toliko značajne, jer hvatljiva površina topsheet-a “zadržava” brzinu.