Držanje reketa (grip)

Kod nas, sigurno, 99% igrača igra shakehand stilom, a tek 1% kineskim (obostranim) ili japanskim (jednostranim) penholdom. Već je objavljen blog o shakehand gripu, a ovo je nastavak.

Shakehand_Grip_KL_WL

Nepravilno držanje reketa, gdje se kažiprst (FH grip) ili palac (BH grip) drži na sredini gume treba ispraviti, jer bitno ograničava pokretljivost šake, te asortiman udaraca koji se mogu izvesti. Neki igrači prečvrsto drže reket, te stalno imaju žuljeve. Uz to, zbog prevelikog mišićnog tonusa, znatno je smanjena kontrola, te onemogućeno igranje kratke lopte i mekanog bloka… Ispravan grip pretpostavlja da je reket nastavak ruke, koja je mekana, kao dio profesionalne “deformacije”. Prije i nakon udarca reket se drži mekano i opušteno, a pritišće tek u trenutku udarca. Posebno je to važno kod bloka, gdje se pritiskom (puštanjem) može apsorbirati dolazna brzina i spin ili pojačati. Grip je važan i kod servisa, reket se drži sa 2 prsta (kažiprstom i palcem) kako bi se omogućila maksimalna pokretljivost, ubrzanje zgloba i generiranje spina.

Tri su načina da igrač “shvati” ispravno držanje reketa. Prvi je verbalno objašnjenje, zatim trener demonstrira, te, na kraju, trener igra “njegovom” rukom.