Dampening spužve

Do sada je na ovom blogu napisano puno o gumama. Većina njih ima na sebi tvornički nalijepljene spužve, različite debljine (0.5 – 2.2 mm), strukture (kompaktne ili porozne – tenzori), tvrdoće, dok se trave isporučuju sa i bez spužve (OX). Osnovna svrha spužve je da gumi da veću brzinu i rotaciju, što smeta defanzivnim gumama (travama i antispinovima), te je igraču teže kontrolirati vlastiti udarac. U tu svrhu proizvođači, a katkada i sami igrači, ispod gumenog dijela (topsheet) lijepe dampening (eng. prigušenje) spužvu, čija svrha je da “upije” dolaznu brzinu loptice, a “vrati” rotaciju. Jer, nakon spina, što je napadaču vraćena loptica kraća i sa više rotacije, to će teže i sa većom mogućnošću greške izvesti slijedeći napad. Iz navedenog proizlaze i osnovni zahtjevi koji se postavljaju pred dampening spužve, a to su da su spore i “mrtve”, sa sposobnošću apsorpcije brzine. Navesti ću samo neke gume koje se tako tvornički isporučuju:

  • Der-Materialspezialist Transformer (antispin);
  • Der-Materialspezialist Beast (antispin);
  • Der-Materialspezialist Bad (antispin);
  • Dr Neubauer Gorilla (antispin);
  • Giant Dragon Cropcircles (trava).

Što je dampening spužva deblja, guma je sporija, jer apsorbira više brzine. Moguće je nabaviti i samo dampening spužvu, najpopularnija je YGA u debljini 1.5 mm, u plavoj ili crvenoj boji (zavisno od boje topsheeta), a dobavljiva je i ona od Toni Holda, u debljinama 0.5 i 1.0 mm. Prilikom testiranja, dampening spužva je doprinijela usporenju za 20 – 25%, povećanju kontrole od 10 – 15%, ali i smanjenom povratu spina.

Na slici su 3 antispin gume iz Der-Materialspezialista, Beast, Bad i Transformer, sa pripadajućim dampening spužvama:

Dampening_Sponge

Da igrači sa backside (glatkim) gumama ne bi ostali zapostavljeni, jer zašto su sve ovo čitali kada ovdje nema ništa za njih? Nema backside gume sa dampening spužvom, ali ima sličnog efekta. To su gume sa vrlo mekom i rahlom spužvom (< 37.5°), koje “upijaju” dolaznu brzinu i rotaciju, a zadaju i jaku izlaznu rotaciju, jer loptica duboko prodire u spužvu, te dugo ostaje u njoj. Mana im je što se ubrzano troše, jer pipci topsheeta lako ulaze u meku spužvu. Pa, koje su to:

  • Butterfly Tackiness Chop 21;
  • Tibhar Rookie D.Tecs;
  • Joola Energy X-tra;
  • Andro Roxon 330.

Kada igrate protiv igrača sa takvom gumom, nema smisla silno piliti i rezati, jer protivnik će to sa lakoćom vraćati. Također, ako dolazna loptica “izgleda” spora i visoka, kontra (drajf), u pravilu, završava u mreži, jer ima jaku backspin rotaciju.

Danas je završio Japan Open 2016. iz Super serije, sa predvidljivim ishodom. U muškoj konkurenciji u polufinalima su bila sva 4 Kineza, dok su u ženskoj bile “samo” 3 Kineskinje. Pobjednici su Fan Zhendong i Liu Shiwen, te im je na taj način kompenzirano što će biti rezerve na Olimpijadi. Neki mediji u “nebo” dižu pobjedu Tomokazu Harimotoa, u konkurenciji U21, “klinca” od 13 godina, koji je bio i u Zagrebu. Ne mislim da je baš tako, nije bilo Kineza, a kada ih je “posjetio”, od 8 mečeva dobio je samo 1. Tek kada osvoji medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu biti će to znak istinske veličine. Ali, dug je put, do tada Tomo(kazu) mora pojesti još puno riže…