Rio 2016. – završetak

Završila su natjecanja u stolnom tenisu na Olimpijskim igrama 2016. u Riu, očekivanim ishodima, momčadskim pobjedama Kine. I, dok su muški to ostvarili protiv Japana, žene su u finalu pobijedile Njemice. Odmah nakon, stigle su vijesti o umirovljenju osvajača srebrnih medalja u pojedinačnim natjecanjima Li Xiaoxie i Zhang Jikea.

Rio_2016_Men_Team

O kineskoj supremaciji u stolnom tenisu već je pisano, a na Olimpijadi je i kvantificirana u članku iz The New York Timesa. Od 172 igrača/ica koji su nastupili u stolnom tenisu, Kineza je bilo 44, njih 6 je igralo za Kinu, dok je 38 nastupilo za druge zemlje. Stolni tenis je ujedno sport u kojem je najveći broj sudionika nastupio za drugu zemlju (31%), a u drugom članku se navodi da je od svih olimpijskih sportova (31) upravo tu najveća dominacija jedne zemlje (normalno, Kine). Sve to ide do tragikomedije, jer su, za Luxemburg, nastupili i 53. godišnja bakica Ni Xialian, a, za Španjolsku, 54. godišnji djedica He Zhi Wen. Koga interesira sport u kojem, de facto, nema konkurencije, pa su pobjednici unaprijed poznati? Normalno, stolnim tenisom vladaju kineske “vrijednosti”, trenira se od malena, mnogo (8 sati dnevno), za malo novaca, sa očajnim marketingom. Ogroman je gubitak popularnosti stolnog tenisa u posljednjih 5 – 10 godina, a budućnost, u slijedećih 5 godina, strah je i predvidjeti. Sve to dovodi do potpune financijske propasti, i tamo gdje inače ima novaca, pa će tako slijedeće sezone 1. njemačka liga imati samo 9 sudionika, jer nisu uspjeli naći zainteresiranu ekipu za popunu. Igrači više ne mogu godišnje zaraditi ni €5000, jer stari ostaju u istim ekipama 10-tak godina, a novi se ne traže. Razgovaram jučer sa našim “profesionalcem”, igra 3. njemačku ligu, nastupa na Challenger turnirima, te svakodnevno još 8 sati radi u tvornici, sve da bi uspio preživjeti.

Prema tome, stolni tenis treba shvatiti isključivo kao rekreaciju, ništa ozbiljno. Tako je to i kod “Zlarinskih koralja”, koji se u vatrogasnom domu, na “čokljo” stolu, samo dobro zezaju. Prava fešta bude kada ih, u potrazi za talentima, redovito posjeti izbornik Korenić. Ali, tamo nema Kineza, sami Dalmatinci, uz ponekog Purgera.

Zlarin_2016

P.S. Pregled svih stolnoteniskih događanja iz Ria:

P.P.S. Jučer sam u Decathlonu kupio mrežicu za po van (Rollnet), da se nađe, nije skupa (75 kn). Ne bih je preporučio, ne može se nategnuti, pa ću je danas vratiti, jer kome treba mlohava čuna (mrežica)?

Rollnet