XIOM gume – recenzije

Sa XIOM gumama dosta se igra, o njima se piše, objavljene su i video recenzije, drugim riječima “bilo kuda, XIOM svuda“.

Moj prvi susret bio je, prije 7 – 8 godina, u trening kampu Sadska u Češkoj, kada je jedan od trenera igrao sa gumama XIOM Omega III. Tada ništa nisam znao ni o firmi, ni o gumi… Ali, to samo kaže da je XIOM za rana počeo prodavati gume proizvedene u ESN (Elastomer GmbH) u Njemačkoj, pa su do sada “skupili” već prilično modela.

XIOM_Omega_Gume

XIOM gume su vrlo dobre, ali s njima se ne igra na Pro Tour-u. Tamo se, u 99%, sreću samo 3 modela guma, i to Butterfly Tenergy (05, 64 i 80), kod Tibhar “sponzoruša” Evolution (MX-P i MX-S), a, kod kosookih, DHS Hurricane3 Neo (Provintial i National). Ali, profesionalni igrači čine manje od 1% igračke populacije, svi ostali su u nastajanju ili rekreaciji. Za većinu njih vrijedi pravilo da što jaču (bržu i tvrđu) gumu izaberu, više će neprisiljenih pogrešaka počiniti.

Ako se pogleda najnovija ITTF lista guma, pod XIOM, vidi se čega tu sve ima. Iz pregleda sam namjerno izbacio gume sa kratkim pipcima (softove), sa dugim pipcima (trave), za tvorničke rekete… Većina guma, osim Yanus DF, su za napadačku igru, a ostale, osim serije Musa, imaju poroznu spužvu. Tensor gume su dostupne u debljinama 1.8, 2.0 i 2.2, a samo Musa, sa klasičnom spužvom za allround igru (reinkarnacija Srivera), se radi i u debljini 1.5. Prema hvatljivosti topsheeta, modeli Tau i Vega China VM “vuku” na kinesku (tacky) stranu, a one imaju i najtvrđu spužvu. Ostali modeli su grippy, u 3 tvrdoće, meke (37.5 – 40), srednje tvrde (42.5 – 45) i tvrde (47.5 – 50).

XIOM_Gume_ITTF_1
XIOM_Gume_ITTF_2

U početku, u formiranju naziva XIOM se “držao” nekih pravila. Omega gume su bile skuplje, Vega jeftinije, Sigma brze. Modeli Elite su najmekši, Europe srednje tvrdi, Pro tvrdi, a Asia najzahtjevniji, za igru od stola i/ili sa najbržim pokretom. U posljednjoj seriji pravila više nema, Vega Europe DF tvrdoćom odgovara Elite (37.5), Vega Asia DF bivšoj Europe (42.5), “uveli” su naziv Tour, a oznaka DF ne znači, kao prije, Defence (obrana), već Dynamic Friction (topsheet sa više gripa, za plastične loptice).

XIOM_Vega

Kod izbora, za igrača je važno da zna debljinu i tvrdoću gume koja mu optimalno odgovara, sa više ili manje katapulta, kutem izbačaja, za spin ili brzinu, željenu hvatljivost (grip) topsheeta. Na žalost, nema idealne gume, svaki od izbora ima prednosti i mana. Evergreeni su Vega Europe, za početnike, i Vega Pro, koja performansama 95% odgovara Tenergy 05. Ako po karakteristikama i ne izaberete “optimalnu” XIOM gumu, ništa strašno, u kratkom roku ćete se privići, te korigirati udarac (pokret).

XIOM_Vega-Tempo-Spin

“Skupio” sam više pisanih recenzija, na 10 stranica, par njih na njemačkom i 1 na engleskom, te ih možete preuzeti u slijedećoj PDF datoteci. Pri tome, sa nekima se osobno ne slažem, jer ne oslikavaju objektivne karakteristike gume, već igračke preferencije recenzenta. U nastavku su i video recenzije, s time da nisam uvrstio one od njemačkog TTR Huntera, jer su trič-trač, samo nešto priča, ništa ne pokazuje.

Spinfactory.de (Lennart Wehking) – Xiom Vega Pro

Spinfactory.de (Siawash Golshahi) – Xiom Vega Europe

EquipmentJunkie.com – Xiom Vega Japan

TableTennisDaily.co.uk (Daniel Ives) – Xiom Vega Europe DF & Vega Asia DF

Tabletennis11.com (Matt Hetherington) – Xiom Omega V Pro