Gume Tibhar Evolution

Na forumu tt-news.de gume Tibhar Evolution javile su se sredinom 2012. Gume su prvo dobili testni i profesionalni igrači, poput manekena Samsonova, Apolónie i Tokiča, dok se sa širom distribucijom čekalo. Konspiracija je bila još i veća, jer su testni primjerci bili označeni serijskim brojem, te je igrač koji bi ih dobio, morao, nakon igranja, vratiti u tvornicu. Onda je išao drugi marketinški “spin”, jer je na omotu pisalo “Made in Japan”, a u Japanu, osim tvornice Butterfly, nema konkurentnog proizvođača. Od početka, nisu bile najbolje, sjećam se komentara Zhenqi Barthel, dok je igrala u Zagrebu, da njezin tadašnji dečko, a sadašnji muž, Tiago Apolónia u 1. njemačkoj ligi nikoga ne može dobiti samo zato jer MORA igrati sa tim gumama. Ali, neću više čeprkati po prošlosti…

Tibhar_Evolution

Danas su gume Tibhar Evolution širom prihvaćene kod rekreativaca i profesionalaca. Samsonov igra s njima, sa još tvrđim i bržim primjercima (na FH 52°), također i Tokič, a često se nađu na reket kontroli i drugih profića. Na njemačkom forumu su do danas skupile 1956 komentara, na 196 stranica, prve su iza guma Tenergy. Impresivno. Inicijalno su izašle 3 verzije:

  • MX-P, najtvrđa spužva 47.5;
  • EL-P, srednje tvrda spužva 42.5;
  • FX-P, mekana spužva 40.

Gume imaju spužvu sa velikim porama, te vrlo hvatljivi topsheet, kao kombinaciju europske i kineske gume. Naknadno se, u ograničenoj distribuciji, pojavila i verzija MX-P National, koja ima tvornički tuning spužve, tako da je masna, a u domaćim krugovima se pojavljuje bez komercijalnog pakiranja, samo u prozirnoj vrećici. Pogledajte najnoviju video recenziju TTD:

Prvo su izašli modeli sa sufixom -P (MX-P, EL-P i FX-P), a oni sa -S (MX-S, EL-S i FX-S) su trebali ubrzo slijediti. Dosta ih se zadržavalo, tako da su izašle tek nedavno. Gume iz serije -S imaju spužvu sa manjim porama, još hvatljiviji topsheet, niži kut izbačaja, tako da igrač mora “raditi” više, a guma radi manje. Serija -P (Power) je više za FH i spin, -S (Spin) za blok i BH.

Što reći? Najveći kompliment je da su najveći konkurent Tenđi. Imaju li mana? Da, više. Prvo, topsheet brzo oksidira, postaje mat, te gubi početnu hvatljivost, što se da djelomično spriječiti prekrivanjem folijom nakon igranja. Početno, može koristiti papir koji se dobije sa komercijalnim pakiranjem, a zatim folija za grippy gume koja ne smije biti prejaka (npr. Spinlord). Svakako, perjanica je MX-P, EL-P je manje zahtjevna, s njom puno igrača može dobro igrati, a najmanje se prodaje FX-P. MX-S na FH je guma vrlo zahtjevna za igrača, traži skoro kineski prijenos težine i pokret, a generirani spin nije izuzetan.

Tibhar_Evolution_Sponge

Koliko je Evolution važan za Tibhar govori i posebno pokrenuti site. Recenziju je napisao i “stručnjak za sve” Ben Larcombe, a možete pročitati i onu sa MyTableTennis.net.

Za koga su gume Tibhar Evolution MX-P (MX-S)? Guma ima nešto više brzine, a manje spina, ali je usporediva sa Butterfly Tenergy 05. Za igrače koji žele konkurentnu, a jeftiniju gumu, jer Tenđo je 450 kn, a MX-P standardno 260 kn, dok je MX-P (50°) National nešto skuplja. Ali, MX-P ima smanjenu trajnost, te traži disciplinu u održavanju. Znači, odigraš, očistiš, posušiš, te nalijepiš zaštitnu foliju. Igrač s kojim sam nedavno razgovarao razmišlja o nabavi vakuumske futrole, kako bi spriječio oksidaciju i degradaciju MX-P (MX-S).