Degradacija tensora i kineski krš

Što su tensori? Gume koje imaju poroznu spužvu, a funkcioniraju kao plinski pištolj. U porama spužve se nalazi plin, udarac loptice ga sabije, on zatim ekspandira, te odbije lopticu brže i sa više rotacije. Zbog toga su takve gume “življe” od onih sa klasičnom, kompaktnom (neporoznom) spužvom. Takav sustav ima mana. S vremenom, plin izlazi iz pora, one se, zbog korištenja ljepila, skrućuju i smanjuju, što dovodi do “skraćivanja” gume, i do 5 mm sa svake strane. Što učiniti?

Na donjoj slici su 2 identične gume, Giant Dragon Storm Soft 1.9, koje su, po skidanju, bile u istovjetnom, savijenom stanju, kakva je lijeva na slici. Nakon skidanja ljepila, na desnu su nanesena 2 sloja Falco Tempo Long Boostera (tuninga), što je dovelo do izravnavanja gume, nakon čega je još trebalo ukloniti smeđi talog (od tuninga) sa spužve. Ima li dodatnih posljedica takvog postupka? Tunirana spužva je mekša od originalne, a guma 1 g teža. Iako je trajanje spomenutog tuninga deklarirano na 3 mjeseca, ne bih dao ruku u vatru za taj podatak.

GD_Storm_Tuning

Gume Tibhar Evolution imaju “kinesku” završnu obradu topsheeta, koja ih čini hvatljivijima, sa više gripa. To je super, jer guma daje više rotacije. No, topsheet ubrzano, već nakon mjesec dana, oksidira (mat dijelovi gume na donjoj slici), što se da djelimično smanjiti korištenjem zaštitne folije. Ako intenzivno igrate, te mijenjate gume svaka 3 mjeseca, problema nema, ali ako očekujete da guma traje 6 mjeseci ili godinu, bolji su izbor Donic Bluefire ili XIOM Omega V.

Tibhar_Evo_MX-P_Oksidacija

Idemo sada na drugu temu ovog bloga, “kineski gumeni krš”. Koje su to “standardne” mane novijih kineskih guma? Na sreću, nisu svi proizvođači jednako zahvaćeni. Oni tradicionalni (DHS, Friendship, Globe) zadržavaju kvalitetu, iako i kod njih ima “iznenađenja”. Tako Globe, bez najave, ispod gume 999 stavlja mekšu spužvu, koja, sukladno tome, manje reže. I dok je na starima plavi pečat modela i debljine, na novima je crveni. “Novi” kineski proizvođači, konkretno Giant Dragon, Sword, Sanwei, 999… isporučuju gume sa slijedećim manama:

  • topsheet nije ujednačene boje i hvatljivosti, već ima fleke;
  • spužve imaju vidljive rupice, kao grešku u proizvodnji;
  • guma nije kvalitetno obrezana;
  • ljepilo je “probilo” na spužvu, tako da nema ujednačenu boju, već fleku, na kojoj je manje elastična;
  • prilikom skidanja folije sa spužve, na koju je već naneseno ljepilo (Factory Tuned), skida se i ljepilo.

Kako je većina tih mana vidljiva prostim okom, i bez povećala, očito radi se o zloj namjeri (lat. mala fide), a “nedostaci” se provlače kroz više serija guma. O “čistoj zloći” radi se kada guma ima više verzija, kao kod gume Sanwei Target, a mane se nalaze kod “profesionalne” verzije. Mogli su faličnu gumu prodati kao Training, Standard ($13) ili Provinital ($18), a ne kao najskuplju National ($30). Od njih, evo, male škole lijepljenja, iako ja to radim bolje od Kineza.

A, kada se umorim, Vilko Vunderl bdije nad mirnim snom gazde.

Covjek_i_pas