Shakehand vs. Penhold

U zadnjem izdanju ITTF serije “Ask A Pro Anything – Wong Chun Ting” Adam Bobrow razgovara sa momentalno 9. igračem sa svjetske rang liste (isječak):

O shakehandu već je bilo riječi u postovima Shakehand grip i Držanje reketa (grip). Sada će detaljnije biti opisan penhold grip.

Penhold grip ima 2 verzije:

  • japanski penhold, kojim je igrao Ryu Seung Min i danas Kim Taek Soo, sa reketom koji ima, od pluta, posebno izrađenu dršku, a igra se, u pravilu, samo FH stranom reketa, dok je na BH strani zalijepljena folija (obično tvornički);
  • kineski penhold, kojim su igrali Ma Lin i Wang Hao, a danas Xu Xin i Wong Chun Ting, sa reketom koji ima kraću dršku od shakehand verzije, igra se prvenstveno sa FH, dok je BH znatno slabiji.

Kao prezentacija različitih penhold stilova igre najbolji je finalni meč sa Olimpijade 2004. između Wang Haoa (kineski penhold) i Ryu Seung Mina (japanski penhold):

Idemo par o japanskom penholdu (JP), iako je taj stil u definitivnom izumiranju. Na cijeni su drva od jednoslojnog hinokija, debelog 9 ili 10 mm, brzine OFF. Svaki igrač posebno brusi rubove drva, kako bi mu idealno “leglo” u ruku. FH strana se koristi za sve udarce, pri čemu je posebno jak spin, dok se BH “pokriva” FH blokom i kontrom, ispred igrača.

Japan_Penhold_1
Japan_Penhold_2
Japan_Penhold_3

Kineska penhold (CP) drva imaju 1 – 2 cm kraću dršku, kako ne bi zapinjala u zglob, a neka imaju i modificirani oblik glave. Većina drva se proizvodi i za ovaj način držanja reketa. Svi natjecatelji, danas, i na BH strani vuku spin. Posebna je “nauka” mikro prilagođavanje gripa (držanja reketa), posebno položaja prstiju i jačine stiska na BH strani, u svakom udarcu. U rekreativnom stolnom tenisu penholderaši na BH stranu obično lijepe gumu sa pipcima (“materijal”), soft ili travu, kako bi olakšali prijem servisa, te tokom poena, eventualnim okretom strane reketa, iznenadili protivnika.

Chinese_Penhold_1
Chinese_Penhold_2

Imaju li penholderaši neku prednost? Zbog slobodnog zgloba, posebno su jaki u servisu. Imaju li mana? Nema penholderaša koji igra obranu, kada vidiš da to pokušava i bježi od stola, znaš da je u totalnoj “banani”. No, prošla su vremena kada je stolni tenis bio toliko spor da je cijeli stol bilo moguće “pokriti” igrom samo sa jedne strane reketa (FH) ili se na drugoj (BH) samo “krpati”.