Stolnoteniska kompilacija

Ovo je jedan kompilacijski blog, svaka od tema je zanimljiva… Prvo malo o opremi, a onda o stanju u HR pingiću.

Od 2 zadnje narudžbe loptica, došle su šavne sa oznakom proizvodnje iz 6. mjeseca 2015. (XFAE), a bešavne iz 8. mjeseca 2015. (XHAE). Što to znači? Pa, Kinezi su naštancali brdo toga, pa prodaju stari lager. Da ITTF izmijeni neku regulaciju, da “unaprijede” proizvodnju i/ili kontrolu, mislite da bi te loptice uništili? Nema šanse, još godinama ćemo pingati sa glatkim “jajcima”, neke natjecateljske sa 3* ne izdrže ni 10 – 15 minuta, a, pouzdano, one proizvedene u Double Fishu su vrlo loše, od njih gore su samo Butterfly. Kažu, Double Happiness (DHS) i Double Fish su, u stvari, ista firma, ali možda je samo kontrola potonjih još slabija. Blogera Matta Harringtona posebno “oduševljava” proklizavanje plastičnjača u vlažnim uvijetima, ali to nas tek čeka. U “domaćoj” dvorani moje ekipe, u kojoj su natjecateljski stolovi Butterfly Octet 25, loptice su, zbog tvrde podloge (taraflex na betonu), brze, sa visokim odskokom, rotacije apsolutno NEMA. Nema to veze sa stolnim tenisom, kao kad dođe početnik pa traži dobar reket za “udarati”. “Stručnjak” me savjetovao da promijenim drvo i gume. Mo’š mislit’ da ću to napravit’…

Tibhar je ponosni sponzor europskih prvaka, pa su poslali e-mail sadržaja “Evolution never stops“, sa slikama Kristin Silbereisen (ženski parovi) i Emmanuela Lebessona (muški pojedinačno). Ali, šteta što nisu poslali ove slike reketa sa gumama Tibhar Evolution MX-P. Gume su nalijepljene 31.08., a 26.10., znači za manje od 2 mjeseca, snimljene su ove fotke:

Tibhar_Evo_MX-P_1
Tibhar_Evo_MX-P_2

Jel’ to normalno? Gume izgledaju k’o ratni stradalnici, a pokazuju i odnos igrača prema reketu, jer, što je guma osjetljivija traži i bolje održavanje (čišćenje i korištenje zaštitne folije-papira). Cijena joj je €44.90 (Dandoy), pa da svaki mjesec zamijenite “barem” jednu, priličan trošak za Vas, a prihod za Tibhar. Najnovija intencija igrača 1. lige Sokaza ide prema XIOM Vega China

Znate koliko njemački savez godišnje dobiva od Butterfly-a za sponzorstvo reprezentacije? €350000. Za taj novac Nijemci su “uspjeli” stvoriti 0 (tzv. prazan skup) kvalitetnih mladih igrača. I to uz pomoć njihovih najboljih stručnjaka Prausea i Roßkopfa i malu pomoć naših gastarbeitera Škorića i Turine.

Idemo sada na vijesti iz domaćih dvorana. Za stanje u hrvatskom stolnom tenisu lako bi se mogla koristiti uzrečica “Što južnije, to tužnije”, jer na obali, u svim gradovima, malo ozbiljnijeg pinganja ima u Puli i Dubrovniku, sve ostalo je spaljena zemlja. Eto, Split nema ni rekreativne lige, trajala 2 – 3 godine, pa propala, po tome su lošiji i od Ploča, koje imaju 30 puta manje stanovnika, ima 2 malo ozbiljnija igrača (Bakač i Mustapić), ali zato ima europskog funkcionera. Super. Oni koji se trude su Varaždin i Dubrovnik, a za Zagreb se čuje tek kao organizatora natjecanja. Nekoć legendarnog kluba Donat iz Zadra nema u popisu klubova, a od Industrogradnje iz Zagreba ostale tek ove stranice, tko zna kad napravljene kao uspomena, zadnja vijest stara 10 godina. Jučer sam, u Stolnoteniskom centru “Dragutin Šurbek”, bio na utakmici ženske Super lige između TIS-a iz Zagreba i Aquastila iz Duge Rese. U početku sam bio jedini gledalac, poslije ih je “nakapalo” još 5, sveukupno 6. Ni u rekreaciji nije ništa bolje, eto, u Dugoj Resi, na turniru “Antun Tova Stipančić”, prije 2 godine bilo je preko 100 igrača, prošle 85, a ove godine 50-tak.

Trese se i u domaćim reprezentacijama. Prvo je kao izbornik muške reprezentacije Karković naslijedio Korenića, a ovaj prebačen na mlade selekcije. Ali, na turniru Slovenia Open u Otočcu, kadete i juniore nije vodio novi izbornik, već Željan Gaćina, kojeg je savez angažirao honorarno. Ali, tu nije kraj priče, ima još. Onda je izbornik ženske reprezentacije Nikica Vukelja iz stolnog tenisa eliminirao Emu Marn, kadetsku osvajačicu zlatne medalje u parovima s prošlogodišnjeg Prvenstva Europe. Iz ekipe HASTK Mladost “maznuo” je njenu kolegicu iz para Andreu Pavlović, koju je “bivši” klub suspendirao, tako da cijelu godinu ne može igrati na domaćim turnirima. Ali, da bi joj to kompenzirao, sastavio je kriterije po kojima je dotična juniorka, iako po svjetskoj rang listi tek 11. hrvatska igračica, nastupila na pojedinačnom EP u Budimpešti. Sada je izbornik Vukelja smijenjen. Što se sprema nakon ovog? Još i gore. Koliko gore? Najgore.

Jeste vidjeli ovo? Niste?

P.S. Nakon ovog napisa stvari su se, u ženskom stolnom tenisu, počele odmotavati, unazad. Marn je u ligi nastupila za Aquastil iz Duge Rese, a Pavlović za Mladost iz Zagreba. No, još uvijek se ne zna tko će igrati 2. i 3.11. u Puli u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Ukrajine. Petek je odbila igrati, a Suhodolčan voditi reprezentaciju.