Dvorane, podovi, stolovi, loptice

Prije neki dan imao sam “grizodušje”, jer već duže vrijeme nisao pogledao što ima na stranicama ITTF, u dijelu Equipment (Oprema), možda mi je promakao neki stručni članak… A, kada tamo, u cijeloj 2016. ima samo 1, o tome kako su sa liste dozvoljenih guma maknute neke koje nisu zadovoljile test ili je proizvođač, pod istim brojem, prodavao gume sa različitom geometrijom topsheet-a. Članci prije toga datiraju iz 2014., prema tome, taj dio, očito, nije u fokusu ITTF, naški rečeno “boli ih briga“. Super!

Idemo sada na jednu osobnu anegdotu, od prije par godina. Moja ekipa imala je službenu utakmicu Sokaz-a u Dugom Selu. Tamo više ekipa igra u atomskom skloništu stambene zgrade. Dođemo mi i vidim 2 protivnika protiv kojih sam igrao ni mjesec dana ranije, na lokalnom turniru u organizaciji HVIDRA-e. Ukupno, u 2 meča, obojica su uspjela osvojiti 1 set. U službenom meču, od 1. igrača sam izgubio glatko 3 : 0, a od 2. sam gubio 2 : 0 i 10 : 6, da bi nakon “muke Isusove” uspio taj set okrenuti na 10 : 12, ali 4. set sam ponovno izgubio. Game over! Jednostavno, tamo stol, zbog vlage u podrumu, nije “hvatao” spin, svaki udarac protivnik bi lako “izbalonirao”, dok ne bi pogledao u svjetlo i promašio lopticu ili stol. Na izlasku iz dvorane psovao sam k’o kočijaš i mislio da mi se to više ne smije dogoditi. Zamijenio sam drvo i uzeo Stiga Rosewood NCT V, no ono je prebrzo za mene, tako da ga nisam duže koristio. Zbog čega ja to sve pišem? Zato, jer se situacija, ali u malo izmijenjenim okolnostima, ponavlja, ali ovaj puta su “u igri” plastične loptice.

Jedna svježa anegdota, iz ove sezone. Kći, s kojom sam u ekipi, kasnila je na početak utakmice, jer je duže imala faks. I, postavim je na C, računajući da će stići na 3. meč (A-B-C/X-Y-Z). Ali, kapetan protivničke ekipe, travaroš, nije dao da igra u 1. kolu, jer, po pravilima, to nije dopušteno, iako nije osobito sportski. Što ne bi dopustili nešto u korist protivniku, ako to njemu pomaže, Vama ne šteti, a bitno ne utiče na rezultat? Na primjer, igraču kojem se žuri da odigra 3 meča za redom, nezavisno od rasporeda. Dobio travaroš mene, zatim našeg 1. igrača i u zadnjem kolu trebao je igrati protiv našeg 3. igrača, koji, inače, izuzetno loše igra na “materijal” i, objektivno, nije imao više od 1% šanse na pobjedu. U tom momentu, prstom sudbine, pukla je loptica s kojom smo do tada igrali (Gewo 3* šavna), pa sam je zamijenio sa XSF 3* bešavnom, jer su teže i glatkije, primaju manje rotacije, te “neprijateljske” prema igračima sa travom. Naš igrač je sa 3 : 0 dobio protivnika, kojem uopće nije bilo jasno što se događa, svi udarci koji su funkcionirali u prethodnim mečevima, završavali su van stola, samo je trepetao okicama kao naša Tinica i gledao u svoju travu. Gaćina je prvi puta u životu pobijedio Gionisa korištenjem bešavne loptice. Moram napomenuti, to je implicitno “dopušteno” po pravilniku Sokaz-a, koji ne zabranjuje domaćinu da nakon svakog meča mijenja lopticu, iz šavne u bešavnu, pa G40+ itd., u krug. Opet, u prvom planu, nije igra, već loptica.

Članak 57.

Domaćin susreta dužan je za svaku utakmicu osigurati dovoljan broj loptica. Vrstu loptica kojima se može igrati redovito prvenstvo određuje za svaku natjecateljsku sezonu Predsjedništvo.

O tome kako dvorane utječu na igru, poznato je, manje su brže, veće sporije, a najsporija je Ledena dvorana zagrebačkog Dom Sportova.

U “domaćoj” dvorani ekipe, u Merixu, na Velesajmu, ne znam što se zbiva. Taraflex je položen direktno na beton, pa je podloga vrlo tvrda, jer gumeni pod ne koristi amortizaciji, već protiv proklizavanja. Od brzih natjecateljskih stolova Butterfly Octet 25 loptica se odbija “u nebo”. Protivnik servira dugu rezanu u backhand, a ja je odrežem odozdo, cijelim pokretom, “porolam” je po svojoj “do zla Boga” ljepljivoj gumi DHS H3 Neo National. U “normalnim” uvjetima, loptica je silno rezana (backspin) i amater je “baci” u dno mrežice, nema šanse povući spin. A, što se tamo dešava? Loptica odskoči pola metra visoko, bez rotacije, protivnik je jednostavno zabije kontrom. Pomislim, moja greška, krivo sam odrezao, loš timing, ponovim još 3 puta isto, svaki puta se digne “balon”. BH flipom nema šanse da lopticom prebacim mrežicu, kao da udaram kamen. U dvorani Prečko, u kojoj treniram, taraflex je položen na laminat, te je podloga znatno mekša, a igra se na stolovima Butterfly Space Saver 22, sve relativno “normalno” funkcionira, približnije onome kako je to bilo sa celuloidnim lopticama. Rješenje? Za sada, ne znam. Dok ne shvatim, više ne igram službene mečeve na Velesajmu. Konzultirao sam par igrača iz 1. lige Sokaz-a, koji sa mnom dijele isti stav.

Igrali smo i sa Butterfly G40+, isto “veselo” skakuće, bez rotacije, po mirisu je čista plastika, nova je glatka i sjajna, kao nekoć potrošene celuloidne Nittaku Premium. Kako cijelo vrijeme loptica ima zvuk kao da je pukla, ne znaš kada se to stvarno desi… Pitam protivnike što igraju sa njima, kažu “sponzoruše”, nisu valjda ludi kupovati druge… Nittaku Premium 40+ se, također, kao stara troši, pa postane staklasta. Od 10 šavnih loptica DHS ili Double Fish, da su više od 3 okrugle, manja je šansa nego da dobijete glavnu nagradu na Eurojackpot-u.

EuroJackpot

Dolaze zimski dani i vlaga u dvoranama, što će tek onda biti, bojim se i pomisliti…

Barem 99% igrača i čitatelja ovog bloga su rekreativci, znači ne žive od profesionalnog igranja stolnog tenisa. Prema tome, igraju samo kada im je zadovoljstvo. Ali, ako im dvorana, pod, stol ili loptica ne odgovara, već su im “tlaka”, nema razloga da se prisiljavaju ni na što. Legalno sredstvo je tzv. “glasanje nogama”, ne igraš kada ti se to ne da i igraš samo tamo gdje i kada ti odgovara. To je polaka i neumitna smrt za stolni tenis, jer ako nema rekreativaca, onda nema ni gledaoca, sponzora, nema prodaje opreme…

Katkada mi je žao što sam toliko “ušao” u ovaj sport, jer sve ovo nema nikakve veze sa stolnim tenisom. A, za družbu iz ITTF, samo molitva: “Bože, pomozi im, jer ne znaju što čine”.

P.S. Više igrača me pitalo koja je razlika između XSF 3* loptica, no firma je promijenila logo, što nema utjecaja na njihovu originalnost i/ili igračke karakteristike.

P.P.S. Kako je promjena loptica na neke igrače djelovala pozitivno, a na neke negativno, tako je i sa dvoranama. Prema tome, ne mislim na neku “eksplicitnu” odgovornost vlasnika dvorana. Što bi oni sada trebali, promijeniti podove, stolove…? Daljnju raspravu možete pratiti na Sokaz forumu.