Loše ljepilo

Za početak, pogledajte ove 2 slike:

XIOM_Vega_Pro_FL_1
XIOM_Vega_Pro_FL_2

Što vidite? Drvo XIOM Vega Pro, kombinacija furnira i zylon/carbona (po XIOM rječniku Zephylium/X-Carbona), najnovije generacije, izvrsno i skupo, sa cijenom kod TT11 od €159.90 (1200 kn). Ali, drvo je po cijeloj desnoj strani iskrzano, vidi se i unutarnji (crni) sloj carbona, jer je došlo do njegovog odvajanja (odlijepljivanja) od ostalih furnira. Ako mislite da je uzrok tvornička greška u proizvodnji drva ili nervozan igrač, varate se. Posljedica je to korištenja lošeg ljepila. Konkretno, vodeno ljepilo (VOC Free) renomiranog proizvođača prejako se skrutilo, tako da se guma, bez trganja, nije mogla skinuti.  Dalje, ljepilo je ostalo na drvu, a ne gumi, što je, također, nepoželjna karakteristika.

Još jedan nedavni slučaj. Od profića sam dobio gumu sa koje nije bilo skinuto ljepilo, također, vodeno, ali ono nije bilo skrućeno, već želatinozno, tako da se nije moglo skinuti drugačije već lopaticom (špahtlom). Posebna je “umjetnost” bila izvući ostatke takvog ljepila iz pora tensor spužve.

Da ne duljim, sva ljepila nisu ista i postoje ogromne razlike u kvaliteti. Ako imate dobro drvo i 2 dobre gume, trebate koristiti i isto takvo ljepilo. A, koja su to dobra? Pouzdana su Stiga Attach Power, Haifu, DHS #15… Što dobro ljepilo pruža? Dobro “hvata” gume, ali ne prejako, da se kasnije mogu lakše skinuti, ne sasušuje se u potpunosti, lako se skida u jednom potezu, kao najlon čarapa.

Još nekoliko savjeta o “dobrom” lijepljenju. Ako je ljepilo pregusto, kao npr. Stigino, može se razrijediti sa 10% vode. Ljepilo treba nanijeti brzo, u 1 ili maksimalno 2 poteza, u 10 – 20 sekundi, bez “popravljanja”, jer se stvaraju grudice. Ako 1. sloj nije savršen, nema veze, popraviti ćete ga u 2. sloju. U zadnje vrijeme koristim 2 premaza na gumi i 2 na drvu. Novi sloj se nanosi tek kada je prethodni potpuno suh (proziran). Postupak sušenja se može ubrzati korištenjem fena. Ako nemate originalne spužvice, nema veze, izrežite ih od spužve za pranje suđa. Nakon korištenja spužvicu bacite, ne pokušavajte je oprati, te ponovno koristiti. Što je više slojeva ljepila, kasnije će ga lakše biti skinuti sa gume. Svaki sloj ljepila otežava gumu za cca. 0.5 grama. Kod skidanja ljepila sa gume morate koristiti parafinsko ulje za lampe. Ulje se nanosi na ljepilo u više slojeva, novi sloj kada se prethodni upije. Trebate biti posebno strpljivi kada je spužva gume mekana (npr. tvrdoće 37.5) i/ili sa velikim porama (npr. Butterfly Tenergy). Ako prilikom skidanja vidite da se spužva trga, stanite, te je ponovno omekšajte parafinskim uljem. Ako je nakon skidanja gume ljepilo ostalo na drvu i ne da se lako skinuti ruljenjem, drvo premažite parafinskim uljem da se ljepilo razmekša.

Česta su i pitanja o lijepljenju trava i softova. U pravilu, oni se mogu lijepiti i starim ljepilima, ali kvalitetna ljepila su rijetko nađu. Bočice od 250 ml sa kistom, koje se još proizvode i prodaju u Kini i kod većih europskih stolnoteniskih prodavaonica, dosežu cijenu od 100 kn. Zbog toga, većina koristi različite kućne uratke, dobivene razrjeđivanjem gumenog cementa benzinom. Takvo ljepilo, ako je pravilno napravljeno, dobro lijepi, ali se kasnije teško skida sa gume. Eventualno, da se skinuti sa velikim strpljenjem i mnoštvo natapanja benzinom.

Ako ovo još uvijek nekom nije dostatno, neka se referencira na prethodno napisani blog Lijepljenje guma na drvo – sažetak.

I jedna “mudrost” za kraj. Kao i kod svih sustava, cijeli vrijedi kao i njegova najlošija (najslabija) komponenta, prevedeno, sa g…o ljepilom imaš g…o reket.