Gume za Kineze

Čudne stvari se dešavaju s tim gumama za Kineze, tvrde su i hvatljive (tacky), za njih se traži najbolja tehnika i pokretljivost. Iako većinu igrača odgovaram od kupnje, oni koji se protivno savjetu odluče, poslije se zaklinju da su im te upravo najbolje (ma kakav Tenđo!), a i njihovi protivnici tvrde da su loptice koje dolaze “užasne”, da lelujaju, zastajkuju, nepravilno odskaču, sa promjenjivom rotacijom ili bez nje. Ali, mišljenje da su Europljani “čokljavi” i da imaju slabu tehniku nemam samo ja, već i proizvođači opreme, pa zato neke gume nude isključivo u Kini. Upravo to je današnja tema, koju ćemo “obraditi” uz malu pomoć Taobao i Alibabe.

Ali, prije svega, fotka na kojoj su 2 verzije iste gume, antologijske Friendship Super FX, lijevo stara, puno svjetlucavija i hvatljivija, desno nova, mat i manje hvatljiva. Klasične, evergreen kineske gume, poput već spomenutog Friendship Super FX, Globe 999 ili DHS PF4 sada imaju samo isti naziv, ali puno manje hvatljiv topsheet i mekšu spužvu od onih prije 10 godina, te daju manje rotacije (30%), a više brzine. Prema tome, ako Vam je igra bazirana na jakom rezu, te izmjenom sa flahom, nema druge nego pronaći staru gumu.

Friendship_Super-FX

Ako pogledate europske stranice Tibhara, a oni su firma porijeklom iz naših krajeva (Tibor Harangozo), sa sjedištem u Saarbrückenu (Njemačka), vidjeti ćete da na popisu nema guma Hybrid K1, odnosno Hybrid K1 Plus, ali ima ih u prodaji u kineskom shop-u TTnPP.com, koji radi sa strancima ili u lokalnom DKU51.com. Ni cijene nisu pretjerane, $25 (185 kn), odnosno $29 (215 kn), bez obzira na sadašnji visoki tečaj od 7.4 kn za US$. O kakvim gumama se radi, da nisu u pitanju neki kineski “mrtvaci”, kao Kokutaku, ili primjerci, kao Haifu, na kojima se nakon 1 h igre topsheet odlijepi od spužve? Ne, gume su proizvedene u Njemačkoj (ESN), sa najnovijom tensor spužvom, nastavak XIOM-ovih modela Vega China i Tau, ali sa smanjenom tvrdoćom, normalno samo u MAX debljini.

Obje gume imaju isti topsheet, a razlikuju se po tvrdoći spužve:

Model Tvrdoća Brzina Kontrola Spin
Hybrid K1 50 (39-40) 107 85 115
Hybrid K1 Plus 52 (39.5-40.5) 112 80 115

U gume su ugrađene slijedeće tehnologije:
SPI: Strong speed
SYNT: Innovation for the plastic balls
OPTRA: Optimization of arc
UHR: Super strong rotation

Evo kako izgledaju slike:

Tibhar_Hybrid_K1_1
Tibhar_Hybrid_K1_2
Tibhar_Hybrid_K1_Sponge_1
Tibhar_Hybrid_K1_Sponge_2

Interesantna je 3. slika, jer je na njoj uspoređena struktura (pore) tensor spužvi DHS Skyline 3-60, Tibhar 5Q, Butterfly Tenergy, Tibhar Quantum i Tibhar Hybrid K1, dok je na 4. slici spužva od Hybrid K1.

Da vidimo što kaže kineska recenzija:

“Struktura spužve, po veličini pora, odgovara Butterfly Tenergy. Pipci topsheet-a su cilindričnog oblika, relativno široki, usko postavljeni,  što daje veći spin potencijal. Neizrezana guma je teška 66.3 gr, što znači da je izrezana (70%) oko 45 gr, te zbog toga spada u red lakših, jer noviji tensori su oko 50 gr. S gumom je igrano na 7-slojnom drvu od furnira, tokom cijelog tjedna, na 10 treninga.”  Neću duljiti, recenzent je vrlo zadovoljan gumom, a posebno je preporuča REKREATIVNIM igračima. Ali, Tibhar je odlučio da to nismo mi.

Sve je to trič-trač, gumu treba zalijepiti na reket, te vidjeti efekat od tog, jer npr. sa Yasaka Rising Dragon nisam bio baš nešto oduševljen.

Još jedna umotvorina iz ESN-a, samo za kineske rukice, je XIOM Musa III. Inače, Musa je guma na klasičnoj (neporoznoj) spužvi, reinkarnacija Butterfly Sriver. Koja je razlika između kineske i europske varijante, u tvrdoći spužve, u hvatljivosti topsheet-a, ne bih znao, osim što je, po kineski, dostupna samo u MAX debljini. Još interesantnije, pojavljuje se i neka Musa Gold, pa ga sad’ ti znaj!

XIOM_Musa_Gold

Za kraj, mišljenje “našeg” vijetnamskog savjetnika EmRatThich na temu Hurricane vs. Tenergy:

P.S. Ispada da je XIOM Musa III Silver, kao ova europska, grippy, a Musa III Gold kineska, tacky.