Cjenik 14.01.2017.

Redovni čitaoci znaju da na cjeniku MORA biti nešto novog, jer da toga nije, o čemu bi pisao? Ovog puta su to hit antispinovi od Der Materialspezialista i objašnjenje o plastičnim lopticama, nadahnuto dolaskom GEWO SLP (seamless, eng. bešavna).

1. Gume

  • zašto izabrati antispin gumu (npr. Der Materialspezialist Mega-Block), a ne travu (npr. Spinlord Dornenglanz)? Pa, efekat je sličan, loptica udari u gumu, ali zbog nedostatka otpora, ne mijenja se smjer rotacije. Odgovor leži u izboru drva. Naime, ako ste se na FH strani navikli na svoje ofanzivno drvo (npr. Joola Markovic) trava tu brzinu loše podnosi, a Vi ne možete ništa poduzeti. Prednost antispina je da to kompenzira većom debljinom dampening spužve, pa su zbog toga na lageru antispin gume iz Der Materialspezialista Transformer 1.5 po 310 kn i najnoviji Mega-Block 2.0 po 350 kn.

2. Drva

  • kod drva povećana je ponuda ponajboljih, pa je kod nas svoj dom pronašla gospođica Liu Shiwen, iz obitelji Butterfly, a sa zylon-fiberom (ZLF), po “pristojnoj” cijeni od 900 kn, dok je vani €159.90.
    Butterfly_Liu_Shiwen

3. Ostalo

  • zadnje 2 – 3 godine loptice su hit tema, a kod nas, u Sokaz-u, 6 mjeseci. I, kao sa svim novotarijama, ima puno “filozofiranja”, u pravilu to više što je znanja manje. Govorim samo o natjecateljskim POLY (3*) lopticama, sa oznakom 40+. Nittaku Premium su svagdje najskuplje, nekima i najbolje. Po cijeni, slijede ih Butterfly G40+, koje većina izbjegava, jer imaju iritantan zvuk, najviši odskok i najmanje rotacije, osim igrača kojima rotacija smeta, pa nešto iz daljine mekano nabacuju, čekajući protivničku grešku. U pravilu, koriste ih tamo gdje se Butterfly javlja kao sponzor, pa u stvari plaća da bi se igralo s njegovim lopticama, ili igrači ne znaju, pa kupe po inerciji. Nevjerojatno je da firma sa takvim ugledom, znanjem i kapitalom s lopticama napravi tako veliki propust. No, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A, svanulo je Kinezima, najviše onima iz bešavnog tabora XuShaoFa. Početno su slabo startali, jer su bešavne loptice u asortiman uvrstili tek manje poznati, npr. Yinhe, Nexy, Hanno i XIOM, ali njihov broj sve više raste. Onda su se pridružili Tibhar i Joola, a sada je kompletno prešao GEWO. Zašto kupiti bešavne loptice od drugog, a ne originalne XuShaoFa, a cijena je ista (10 kn/kom)? Ima za to dobar razlog. Naime, kada naručite loptice direktno od XuShaoFa (XSF), budući da su “naštancali” ogromnu količinu, dobijete “stari lager”, konkretno, u ruci držim kutiju sa oznakom “XHAE”, tj. iz 8. mjeseca 2015. GEWO Ultra SLP 40+ bešavne loptice nose oznaku “XAAG”, tj. proizvedene su u 1. mjesecu 2017. Loptice nisu “ležale” na skladištu, a svi se nadamo da unapređuju proizvodnju, što ne mora odgovarati istini. Šavne loptice iz klana DHS/Double Fish, sa “pristojnim” postotkom celuloida, najviše se vrte, ali često u elipsi, jer je većina jajasta. Najbolje ih je prije službenog meča “izvrtiti”, pa koristiti najokrugliju, a ostale za trening. Također, najsklonije su pucanju. Izgleda da se ostvaruje Florianovo proročanstvo (GEWO Product Manager) da će s vremenom bolje loptice istisnuti lošije. Još prošle godine, iz Tibhara u Sloveniji, rekli su da moraju vratiti sve šavne loptice, jer ih tamo nikome ne mogu prodati.
    Gewo_SLP-Balls
    A, šta na to sve kaže Sabine?