Stiga Celero

Stiga Celero je najmlađi i najsporiji član obitelji VPS, koju još čine:

Sva drva dijele ista svojstva, sredina isušena u vakuumu (Veneer Precision System), zagrijana, pa ohlađena, a završni furnir, u ulju, poliran specijalnim strojem (Diamond Touch). I, dok sa drvom Stiga Infinity VPS V igra mnoštvo rekreativaca, posebno onih sklonih blok i kontra igri, drva Emerald i Eternity ne znam tko koristi, jer, osim tvrde srednjice, imaju i super tvrdi završni furnir. Celero je deklarirane brzine OFF-, a namjenjen je igračima kojima je Infinity prebrz, što je postignuto istim završnim furnirom (limba), ali sa stanjenom srednjicom.

Stiga_Celero

Specifikacija:

CONTROL: 74
SPEED: 95
VENEER: 5
ELASTICITY: FEELING
TYPE: OFF-

Cijena: €59.90, kod nas 370 kn

Svakako, treba pohvaliti ugrađene metalne oznake u dršci. Zbog tvrdoće, pogodno je za igranje sa soft ili medium pips gumom (“sa prištićima”).

A, sada ide kritika. Ako ponovno pogledate službenu specifikaciju drva, vidjeti ćete da nigdje nije navedena težina. A, to je prevažan podatak za svako drvo, da li je teško 75, 85 ili 95 grama. Jer, kada nalijepite gume, da li će Vam reket biti 10 ili 20 g teži ili lakši, bitno će odrediti Vaše zadovoljstvo s njim. Zašto Stiga nije objavila deklariranu težinu? Jer je neubrojiva, od 5 do sada pristiglih Celero drva, 1 je 81 g, 1 je 85 g, a 3 su 91 g. To je nedopustiv raspon, jer drvo od 81 g i 91 g imaju sasvim različita igračka svojstva. Zašto se to dešava? Ne bih znao, a na eksplicitno pitanje, nije bilo odgovora. S druge strane, Avalox drva, koja se također proizvode u Švedskoj, imaju težinsku oscilaciju po modelu od 2 g. Dalje, nakon kupnje, drvo treba OBAVEZNO lakirati, jer zbog tvorničkog poliranja, završni furnir postaje krt i sklon lomljenju (nakon 2 – 3 lijepljenja guma).

Od nedavno, sa Stiga Celero od 85 g igra dobar igrač (7. liga Sokaz-a), koji je prethodno imao Infinity. Drvo je nešto sporije, sa više kontrole, čovjek zadovoljan.