Loptice DHS D40+ 3*

U pretposljednjem blogu, prije stanke, Sto nijansi bijele najavljene su nove loptice DHS D40+ 3*. Kakva su prva iskustva?

Neću odmah napisati, prvo ću Vas malo “prošetati”. Stanje sa plastičnim lopticama, kao i sa nedozvoljenim tuningom, zaista je loše. Toliko loše, da se u nedavnoj anketi 73% igrača opredijelilo za stare, celuloidne loptice. Nije ni čudo, jer kada se, od 1. srpnja 2014. kada su uvedene, sublimiraju sve mane, plastične loptice brzo pucaju, jajaste su, bez spina, glatke, skoro masne. S druge strane, “stolnoteniskoj industriji” loptice su značajna prihodna stavka. Koliko velika? Ne bih znao, jer shopovi objavljuju podatke koji su najprodavaniji modeli guma, ali ne iskazuju podatke koliko u prodaji sudjeluju gume, drva, loptice, oprema za klubove, odjeća… U doba celuloida, barem kod nas, 80% svih natjecateljskih loptica bile su sa leptirićem, a značajniji udio imali su DHS i Yasaka. Momentalno, ITTF ima registriranih 93 marki loptica, od kojih je 35 celuloidnih. U cijeloj priči, svakako, ne valja izostaviti još jednu “sitnicu”. Sadašnji predsjednik ITTF Thomas Weikert želio bi skori reizbor, a ima 2 protukandidata, jednog arapskog i jednog ozbiljnog, u liku Jean-Michel Saivea. Sa sadašnjim nezadovoljstvom profesionalnih i rekreativnih igrača činilo se to skoro neizvedivo…

Ali, evo “asa iz rukava”. Prvo je ITTF smanjio toleranciju loptica, kako je prikazano u slijedećoj tablici:

Plastic-balls-QA

Zatim je DHS, kao jedan od 4 svjetska proizvođača loptica, promijenio gotovo sve, te izbacio novi model D40+. Zamijenio je materijal, tehnologiju proizvodnje, “maneken” više nije Ma Long, već Ding Ning, jedino što je ostalo isto je da su i dalje šavne.

DHS-D40-Ding_Ning

Idem prvo od osobnog iskustva, sa 5 treninga. Loptica je u rukama hrapava, kao nekoć celuloidna, nova “ostavlja” trag na gumi, dok se s nje ne skine početni sloj prašine. Malo je žutija od bešavne, okrugla, kako u statičnoj vrtnji, tako i u igri, bez neočekivanih odskoka. U igri, loptica je IZVRSNA, nije pukla niti jedna. Svi udarci, posebno servis, koji su funkcionirali sa celuloidnim lopticama, a igrač ih je mogao “zaboraviti” sa dosadašnjim plastičnim, ponovno rade. Već duže nisam imao ništa na testu što me toliko oduševilo. OK, neki će reći “Svaki cigo svoga konja hvali”, pa slijedi nastavak recenzije…

Jučer sam sa bivšim “manekenom”, profićem sa 35+ igračkog iskustva, razgovarao o novim lopticama. Kaže, prve je donio Pucar sa Qatar Open-a, onda Zeng iz Kine, a sada čeka svoje od Stige. S lopticama nije oduševljen samo on, već i Karakašević, najmekša ruka i najveći trbuh (stomak) stolnoteniske Europe. Ali, nastavlja on, loptice su toliko slične celuloidnima, da se vraćaju i drva iz bivših vremena, pa primat više nema Viscaria (Arylate-Carbon), već se u život ponovno vraćaju 7-slojna drva, poput Clippera. Dalje, tvrdi, i trening loptice iz istog izvora su izvrsne, uopće ne pucaju.

Da dobra iskustva nisu samo naša, lokalna, svjedoči i naslov na australskom forumu OOAK “DHS D40+ three star balls, good news” (hrv. DHS D40+ 3* loptice, dobre vijesti), te već 60 komentara…

Ne manje važan podatak je da je DHS istovremeno snizio cijene, tako da su nove loptice 20 – 30% povoljnije od prethodnih i konkurentskih bešavnih. DHS je u kooperaciji i s drugim kineskim proizvođačem šavnih loptica, pa su i oni izdali novi model Double Fish ABS Material V40+ VOLANT 3*. Te loptice su nešto skuplje i imaju uži šav.

Double_Fish_V40
Što reći? Svakako, u teškoj situaciji je bešavni tabor, koji je nešto malo izmijenio prethodni model, npr. Yinhe sa crvenom oznakom, u odnosu sa stare sa plavom, ostavio iste cijene, ali, suočene sa novom konkurencijom, bitno su lošije. Eventualno, “u igri” su još Nittaku Premium, ali one imaju dvostruko višu cijenu.

Ova sezona će se odigrati sa lopticama koje se imaju, ali za novu sezonu ne treba dvojiti. Dio problema će i dalje ostati, a to je neujednačenost modela, posebno kada dođete na gostujuću utakmicu ili sponzorirani turnir. No, valjda će tržište brzinski odraditi svoje, jer koji je smisao igranja stolnog tenisa sa “glancastim jajcima”?

P.S. Kako riješiti problem “nedozvoljenog” tuninga? Jednostavno, ukinuti regulativu. Koji je smisao propisa čija provedba se ne može (zna) kontrolirati, a “zloupotrebljava” ga 90% profića?