Stolnoteniska početnica

U stolnom tenisu se, na žalost, sporo napreduje. Svi mi bi željeli i mislimo da će naš napredak biti brži, odudarati od standardnog, ali to najčešće nije tako. Pri tome, vrijedi pravilo da što je nekom rekreativnom igraču više godina, to će i njegov napredak biti sporiji, a determinirati će i njegov krajnji domet. Neke stvari je teško ubrzati, na primjer, samo da se omekša rukica i stekne osjećaj kada opustiti, a kada stisnuti dršku reketa treba 2 godine. Kod starijih, posebno onih koji se prethodno nisu bavili nogometom, noge su statične, maše samo ruka. I stvar još “funkcionira” u treningu, npr. FH – FH ili BH – BH po dijagonali, jer to zahtijeva minimalno kretanje. Ali, tokom meča, takve situacije su izuzetak, već sve zavisi o nogama. Još do nedavno (10 godina igranja), tokom poena zatekao bi se da su mi noge u neravnoteži za izvođenje udarca, da stojim na petama, što mi onemogućava kretanje, ili da mi je težište na krivoj nozi, npr. na lijevoj kod dešnjaka, te ne mogu “prenijeti” tijelo u udarac.

Bila u dvorani neka trojica, četvorica, koji su međusobno igrali prije mog termina, sa reketima iz “dućana” i odbijali pomisao na unapređenje, jer citiram: “Samo papci na to troše nofce”. Tako je to trajalo, dok im nije došlo da se prijave u Sokaz, i krenu od zadnje, 20., tzv. Bundeslige. Kupili tada oni i prve “prave” rekete, prema preferencijama, netko brži, drugi sporiji, jedan sa boljim FH, drugi BH… Prve sezone natjecanja, iako su to mislili, nisu se baš “proslavili”, negdje zlatna sredina. Ali, to ih u glavama nije ohladilo i mislili su da je rezultat, u stvari, posljedica nesretnih okolnosti, a ne stvarne vrijednosti. I, “sredili” prijelaz u 13. ligu. Kupili su i nove rekete, dvojica Butterfly Timo Boll ALC (€149.90), sa 2 Butterfly Tenergy 05 (FX) gume (€56.90 kom.), uz pretpostavku da su “povoljno” trgovali, svaki reket minimalno €200, treći igrač ima sličan, samo sa drvom Butterfly Timo Boll Spirit (€129.90). Siguran sam, nema momčadi u ligi sa kvalitetnijom (skupljom) opremom. Kakvi su im rezultati? Posljednji su, bez osvojenog boda, u 9 kola, od 90 mečeva dobili su samo 9 (10%), sa uključenim “mrtvacima” (protivničkim igračima koji nisu došli na utakmicu).

Čemu služe ova dva uvodna pasusa? Brža i skuplja oprema neće automatski stvoriti boljeg igrača. I, možda će brži reket, sa više spina, napadački udarac pretvoriti u “winner”, ali kada treba izblokirati protivnički spin ili kontru, sve će letjeti van stola. Zato, početnici trebaju igrati sa sporijim drvima i gumama, koji traže manju pokretljivost i tehniku, imaju bolju kontrolu i više “opraštaju”. A, tko su početnici? Igrači do 3 godine igranja ili oni sa dužim stažem, koji igraju prosječno 1 tjedno ili rijeđe. Stolnoteniska industrija ima posebe gume za “takve”, koje su u zadnje vrijeme ponovljene, pa će nastavak biti na tu temu.

Butterfly u tom segmentu ima Sriver, različite tvrdoće (FX, EL i L), ali tehnološki zastarjele, i u noveliranim serijama G2 i G3. Ostali Japanci (Daiki i Fuso) prodaju, također, stare gume (Yasaka Mark V), a Stiga u tom segmentu nema neke povoljnije i uspješnije gume, možda Innova.

Kinezi imaju “mrtvace”, koji su poluhvatljivi i spori, najčešće se spominju Palio CJ8000, Galaxy Mercury, Reactor Ckylin (Corbor) i LKT (KTL) Pro-XP, a pogodne su za one sa “tanjim” budžetom, jer je kalkulativna cijena takve gume od 100 – 120 kn.

Nove gume za početnike, posebno u zadnje vrijeme, dolaze iz Njemačke (ESN). Od prije par godina prodaju “reinkarnaciju” Srivera EL, pod nazivom XIOM Musa I, tvrdoće H45 (srednje tvrda). Za početnike nisu “loše” i tensor gume, srednje tvrdoće (H42.5) i debljine (1.8 – 2.0) sa jačim, ali još uvijek ne velikim katapultom, kakva je evergreen XIOM Vega Europe. Za plastične loptice novelirana je kao XIOM Vega Asia DF. Najnovije su XIOM Musa III i Vega Intro, u debljinama 1.5, 1.8, 2.0 i MAX, početnicima primjerene cijene. I ostali su se ponovili u ovom segmentu:

Gume_Tensor_Redukcija

Interesantno, “proizvođači” su se odlučili za različite tvrdoće guma. Koga, o svemu ovome zanima još i više, može to pronaći na njemačkom TT-Spin, u opisu novih guma sa reduciranim katapultom (njem. FKE – Frischklebeeffekt, eng. EPT- easy-to-play tensor).

Za kraj, nagradna igra, u kojoj treba pronaći “uljeza” (svi su s mora):

Uljez