Ćoškasta glava

Na današnji blog “nadahnuo” me video od kineskog proizvođača Sanwei, u kojem prikazuje kako izabrati optimalno drvo i gume, a nakon toga ide upoznavanje sa njihovom tehnologijom proizvodnje.


Sada idu moji komentari. Drvo se izabire kuckanjem, te lupkanjem u ćelenku, te je zbog toga, kod svakog drvnog “specijalista”, na tom dijelu glava izbrijana ili prirodno ćelava, te ćoškasta (angularna). Viši ton drva ukazuje na njegovu veću brzinu, a glava kazuje o njegovoj mekoći, tj. veća kvrga na glavi = tvrđe drvo. Normalno, Kinezi preferiraju tacky gumu na FH, a grippy na BH, no naši igrači sa slabijom pokretljivošću, a posebno početnici, mogu izabrati i obje grippy gume.

Djordje_Novkovic

A, znate li tko je bio najveći poznavatelj stolnoteniskih drva iz ovih krajeva? Đorđe Novković. Zašto? Imao je profesionalni sluh i ćelavu glavu, te je kuckanjem u nju mogao točno utvrditi brzinu i kvalitetu svakog drva. U njegovoj biografiji, 10 godina nakon “slatke smrti“, piše da je bio pasionirani stolnotenisač, te 8. igrač svijeta, što je “malo” pretjerano. Legenda kaže da bi on i igrači iz njegove ekipe sjeli u auto i otišli u prodavaonicu Tonija Holda u Grazu, te tamo izabrali najbolja drva. Tada je, kao i danas, posebno na cijeni bilo drvo Nittaku Shake Defence. Evo i isječka iz novina o Toniju Holdu, kao sjećanje na te davne dane…

Toni_Hold

Je, i meni, kao poznavatelju drva, kod izbora posebno koristi nedostatak kose na glavi.

Da li znate o čemu će biti slijedeći blog? Ne? Onda dobro, jer bih inače bio predvidljiv i dosadan.