Mala škola Time Bolla

Jučer najavljena, započela je s radom web škola stolnog tenisa Time Bolla, skraćenog naziva TBW (Timo Boll Webcoach).

TBW

Iako Timo, u posljednje vrijeme, nakon kineske havarije, kojoj će biti posvećen neki slijedeći blog, ima dobre rezultate, očito priprema se za skoru mirovinu. Normalno, nakon 30+ godina provedenih u stolnom tenisu, nije realno očekivati da će se u nastavku života baviti izradom božićnih ornamenata. Eventualno, mogao bi, kao J-O, naći bogatog kineskog sponzora, pa tamo igrati kineski Sokaz.

Na žalost, osim u slučaju Liu Guolianga, veliki igrači nisu i dobri treneri. Zašto? Teško je to eksplicitno reći, ali mogu pretpostaviti. Ako se cijeli sustav 30 ili više godina vrti oko igrača, treneri, sparing partneri, kondicijski treneri, fizioterapeuti, psiholozi…, teško je promijeniti rakurs, te očekivati da će on sada jednako “obigravati” oko drugih igrača ili satima bacati loptice u multiball treningu. Eventualno, mogu doći na mjesto izbornika, poput Jörga Roßkopfa ili Patricka Chile. Koji je doprinos naših povijesnih igrača sadašnjem hrvatskom stolnom tenisu? Na žalost, nisu ni dobri treneri rekreativnih igrača. Zašto? Profesionalac je osnove stolnog tenisa naučio do svoje 10 godine, što i čega se on više sjeća, kako je učiti osnove sa znatno manjim talentom i fizičkim sposobnostima?

No, vratimo se mi Timi. Pa, što to tamo, u samom početku, ima? Iako je naslovnica na njemačkom, engleskom i kineskom, početni videi su samo za “domaće tržište”, na njemačkom. Dalje, Timo je lijevak, pa ako igrate desnom rukom, a takvih nas je najviše, sve pokrete si morate “prevoditi” na drugu stranu (desnu). Osnove kontre i spina nisu potrebne, jer je to superiorno napravljeno na Spingate-u, istina, s manje video efekata, ali iz više kuteva. Ima tu još i video analize, koja nije loša, npr. kako u servisu zadati maksimalnu rotaciju. Također, interesantna su i njegova razmišljanja u utjecaju plastičnih loptica na igru.

Nadam se da će u slijedećem koraku staviti barem engleske titlove, što ne bi trebalo biti komplicirano i skupo. Godišnja pretplata je 99, pri čemu se odobrava početni popust od 15%.



Isto to, a iz perspektive EmRatThich-a.