XIOM – Tablica guma i drva 2018.

Što se tiče stolnoteniske opreme, prilično sam znatiželjna osoba. Koga sretnem u dvorani, pogledam mu reket. I, moram reći, XIOM gume su, uz Butterfly i Tibhar, najzastupljenije na reketima rekreativnih igrača. Gume za XIOM proizvode se u ESN, Njemačka, većina ih je Tensora, odlične su, te ujednačene kvalitete i trajnosti.

U početku, stvari su bile jednostavne. Elite su bile najmekše, Euro srednje, Pro tvrde, a Asia najbrže gume. Ali, kasnije, u nazivima, sve su ispremiješali, tako da je slijednik Vega Euro, za plastične loptice, Vega Asia DF (Dynamic Friction). Također, u Vega seriji su bile mekše i ekonomičnije gume, za rekreativce, dok su Omega bile skuplje, za trenirane igrače. Seriju Omega VI namjerno su preskočili(!?)…

U tablici se navodi katapult, tj. koliko guma “igra sama”, što ovisi o poroznosti i dinamičnosti ugrađene Carbo spužve. Katapult 0 ima klasična linearna spužva, ugrađena npr. u Musa I, dok 5 imaju gume sa velikim porama, poput Tibhar Evolution MX-P ili Butterfly Tenergy 05. Drugi podatak je da li je guma dizajnirana za celuloidne loptice ili nove plastične, sa više gripa. To uopće ne znači da se sa “starim” gumama ne može dobro igrati i sa novim lopticama. Treći podatak je tvrdoća spužve, ali dvije gume iz iste serije i tvrdoće spužve ne moraju imati i istu brzinu, zbog razlika u dizajnu topsheeta, gdje onaj sa širim i kraćim pipcima ima više spina, a sa dužim i užim brzine. Slijedeći podaci su preporučena maloprodajna cijena u €, a zatim cijena kod nas, za gume koje smo do sada prodavali. Slijedi Napomena, sa kratkim opisom performansi gume, te dostupne debljine spužve. Normalno, guma sa tanjom spužvom ima veću kontrolu, te je bolja za igru blizu stola, a ona sa debljom, više brzine, te je pogodnija za udaljeniju igru. Apsolutni Best Buy su gume Vega Pro i Vega Euro.

XIOM_Gume_1
XIOM_Gume_2

XIOM drva, također, predstavljaju kvalitetan izbor, a proizvode se u Koreji, Kini i Japanu. Dosta modela, kao završni furnir ima hinoki, koji je posebno pogodan za spin igru, jer “lijepi” lopticu, ali je “baca” visoko, pa traži adekvatnu tehniku i brzinu. Skoro polovice drva je u brzinskoj klasi OFF+, te je malo rekreativnih igrača koji s njima mogu igrati, eventualno tehnikom “dalekometne nabacaljke”. Evergreen drva, ekonomične cijene, su Diva, te Allround S i Offensive S, reinkarnacija Butterfly Korbel. Aigis je jedino defanzivno drvo, mekano, pogodno za lov od stola. Nova XIOM Feel drva “obrađena” su u posebnom blogu. U zadnjim kolonama su dobavljive drške, FL je konkavna, ST ravna, a AN anatomska.

XIOM_Drva_1
XIOM_Drva_2

Sve to, za samostalno pregledavanje, možete preuzeti u PDF datoteci.

Toliko od mene za danas, uz legendarni pozdrav “See you later alligator”.