Drvna nostalgija

Jeste li nostalgični? Stolnoteniska industrija se nada da jeste, pa se sjećate prethodnih velikana stolnog tenisa, poput Alsera, Waldnera, Liu Guolianga i drva s kojima su igrali. Jer, matematika je jednostavna, Vama sjećanja, a njima lova. Nedavno sam pisao o Kineskim drvnim legendama, a sada ću malo proširiti temu…

Stiga, slijedeće (2019.) godine slavi 75. godišnjicu, pa u travnju izdaju “remake” svojih evergreen (hrv. zimzelen) drva Allround Classic, Offensive Classic i Clipper, a pod zajedničkim nazivom serije Nostalgic. Sada, da ne bi sve bilo isto, jer što bi se tada prodavalo (?), umjesto zadnjeg furnira limbe stavili su wenge. Samo za usporedbu, wenge nije neki skupi furnir, tvrd je k’o kamen, sa Janka tvrdoćom od 1930, dok je kod limbe ona 670. Tko će s tim moći igrati? Ne bih znao, rekreativci sigurno ne, a ja već na sami pogled tamnog završnog furnira na drvu (npr. kod YEO) okrećem glavu i odmahujem rukom, a razlog je opisan u blogu Drvne mjene.

Stiga_Nostalgic_1
Stiga_Nostalgic_2

Nije to jedina Stigina jubilarna edicija. Prije 5 godina su u klasike stavljali carbon. 2004. su, povodom 60. godišnjice, ponovno objavili 3000 drva Alser, sa konkavnom drškom, te Bengtsson, sa ravnom, po cijeni od €79,90, a cijena im je, u međuvremenu, narasla.

Stiga_Alser

Osim DHS-a i Stige, ima li još takvih “jubilarnih” drva? Donic je 2016., povodom prestanka aktivnog igranja J-O Waldnera, objavio drvo Donic Waldner JO Shape Limited Edition, po razumnoj cijeni od €39.90. Drvo ima 5-slojeva furnira, svrstano je u brzinsku klasu OFF, s manjom glavom kako je to J-O volio, ali i sa vrlo lošom završnom obradom, nepriličnom Mozartu.

Donic_Waldner_Offensive_2016