Loptice – zašto platiti više?

U posljednjem blogu o lopticama Loptice – pročišćenje naveden je očekivani pobjednik u pripetavanju različitih standarda i proizvođača, a to su DHS D40+, koje se proizvode iz ABS (Acrylonitrile butadiene styrene) plastike. Što ih čini superiornima? Otpornost na pucanje, trajnost u igri, postojana okruglost i niska cijena.

ABS_Plastic

Nakon uvođenja plastičnih loptica, bile su skupe i slabe trajnosti, izgledalo je da će biti značajan dodatni trošak za igrače i klubove. No, masovna proizvodnja dovela je do znatnog sniženja, tako da su sada cijene ispod celuloidnih loptica (8 kn). Ono što još uvijek opterećuje novčanik su predrasude, tj. mišljenje da su neke loptice bolje od drugih, a proizvodi ih isti proizvođač, jedino što ih razlikuje je žig (naziv branda) otisnut na njima. Kod ABS loptica, kod nas, moguće je nabaviti modele sa 3* (natjecateljske) po slijedećim cijenama (po komadu):

  1. Gewo Select Pro 40+, u kutijama po 6, po 6 kn;
  2. Donic P40+, pojedinačno, po 7 kn;
  3. DHS D40+ i Double Fish V40+, u kutijama po 10, po 8 kn;
  4. XIOM Bravo 40+, u kutijama po 6, po 10 kn.

Gewo_Select_Pro_1
Gewo_Select_Pro_2

Zašto tolike razlike, skoro 70%, u cijenama iste loptice? Dva su razloga. Prvi je margina (profit) stolnoteniskog branda koji loptice stavlja na tržište, a drugi je posebna promocija koji je neki brand spreman ponuditi igračima, a drugi nije. Tako je Gewo zadnji izašao na tržište, te osigurao poseban popust, a loptice su iz najnovije serije (XCAH), što znači da su proizvedene u 3. mjesecu 2018.

Sličan je slučaj sa bešavnim lopticama sa 3*, gdje se Gewo prodaju po 8 kn/kom, a XSF (XuShaoFa) i XIOM po 10 kn/kom.

Normalno, Nittaku Premium 40+ od ABS plastike su i dalje najskuplje, po 15 kn/kom.

Za igrače koji oko stola imaju bijele zidove i lakše im je bilo igrati sa narančastim lopticama, vesela vijest, DHS je izbacio model BI Colour. Također, loptice su posebno dobre za trening servisa, jer se na njima znatno bolje vidi rotacija.

DHS_BI_Colour

P.S. Povodom 25. godišnjice smrti Dražena Petrovića, jedna njegova izjava: “Talent sam respektirao do 16. godine. Nakon toga, priklonio sam se teškom radu.