Otrove moj

Sjećate li se priče o Hajvansonu? Svaki primjerak aktivne stolnoteniske opreme, tj. gume i/ili drva, ima svoju specifičnu kombinaciju brzine, spina i kontrole. I nije problem za male pare napraviti brzo drvo ili gumu, ali nedostaju im spin i kontrola. Ide priča…

Dvojica stolnoteniskih znanaca nabavila drva DHS Hurricane Hao III, interesantne strukture, budući da u srednjici ima 1 sloj carbona, cijena prava “sitnica” €199.00, a ovdje 1200 kn. Normalno, drva su došla u kutiji, sa certifikatom o debljini i težini. I bili su zadovoljni, drvo je brzo, s izvrsnim spinom i kontrolom. Nakon toga, jedan igrač je odlučio nabaviti rezervno drvo, ali kako mu je bilo puno ponovno dati isti iznos, odlučio se za nabavku DHS PG-13, po deklaraciji proizvođača identične strukture kao prethodnik, po €43.70 (oko 300 kn). I kakvo je to novo drvo PG-13, u odnosu na skoro 5 puta skuplji Hao III? Kada ga pogledate sa strane, slojevi su im identični, isto je i sa težinom, kao i sa brzinom. Ali jeftinijem drvu nedostaju spin i kontrola, te je tek blijeda slika. Zašto? Ne znam. Očito, razlog je u odabiru furnira, njihovom skladištenju (5+ godina), postupku i vrsti izabranog ljepila, možda srednji sloj carbona nije identičan? Jeftilen drvo nema “otrova”, loptica udarena njime, sa istim gumama, ima znatno manje kontrole, a i lakše se, zbog očitog manjka spina, blokira. Da ne bi mislili da je problem u lošem primjerku, došlo je i drugo drvo PG-13, isti slučaj. Jučer je testirano i promijenilo vlasnika drvo DHS Hurricane Long V, i bez obzira što je komercijalni primjerak, izvrsno je (ima “otrova”). To je primjerak sa arylate-carbonom položenim na srednjicu, tzv. Innerforce, tako da je dominantan osjećaj drva.

DHS_Hurricane_Hao_III

Što ja tu hoću reći? Ne možete prevariti, barem u stolnom tenisu, Kineze, oni o tome znaju puno više od nas. U odnosu na potrošeni iznos, dobiti ćete drvo adekvatnih performansi. Rješenje ne dolazi ni iz firmi Yinhe, Sword ili Sanwei, oni su tek fake-ri, ono što je slično na drvima Butterfly Timo Boll Spirit i kopiji Sanwei F-3 je tek boja drške (plavo-narančasta). Da još malo približim slučaj, to je kao da se upustite u “šibicarenje”, priređivači o njemu sve znaju, a imaju i 3 pomoćnika, kako je opisano u berlinskoj priči. Dobitnik je unaprijed poznat, a to sigurno niste Vi. S druge strane, Kinezi u proizvodnji tensor grippy guma uopće nisu napredovali zadnjih 10 godina, Europljani (ESN) i Japanci (Butterfly) su tu dominantni.

Ako ste slab igrač, sa lošom tehnikom, bez obzira koje drvo izabrali, ono neće od Vas napraviti boljeg. No, ako dobar igrač izabere drvo ispod svog nivoa, ono će bitno umanjiti njegove performanse. Kada bi proizvođači jeftino davali dobra drva, kome bi prodali skupa?

P.S. Bivši “maneken” nabavio je profi drvo DHS N301, za sitnicu od $350 (2275 kn), pa ćemo uskoro, u Supeligi, vidjeti hoće li mu ono pomoći.

DHS_N301