Hajvanson

U dvorani Prečko, sa 8 stolova, postoji jedan stolnoteniski kružok, članovi svih ekipa Deda, zatim pridruženi članovi poput mene (sada sam i ja IN u ekipi TsaTsa), igrača koji tamo dolaze, a strah ih je igrati Sokaz, ima čak i jedan Superligaški igrač, sa pozitivnim skorom. I, između partija ili kasnije na pivu, krene rasprava o drvima, gumama, lijepljenju, lakiranju i ostalim stolnoteniskim tricama i kučinama. Apsolutni autoritet, po njegovom vlastitom mišljenju, je igrač koji igra već 40 godina, što natjecateljski u 1. HL, što rekreativno, pa je višestruki prvak Sokaz-a (momentalno igra u 1. ligi). “Nemirnog duha” nabavi on svako malo neko novo drvo, gumu, lopticu i krene je svima hvaliti, a povodljiviji i poslušaju. Tako nastade fenomen “HAJVANSON“. Vama još nije jasno? Objasniti ću.

Radi se o drvima kineskog branda Huieson, ali kako se to teško izgovara, “prekrstili” smo ga u Hajvanson. Pa, idemo vidjeti slike:

Huieson_1
Huieson_2
Huieson_3

Dva su slična modela, X-2, koje se sastoji od limba-carbon-ayous-carbon-limba, te X-3 limba-carbon-candlenut-carbon-limba. Cijena? Ispod $7, znači 40 kn, sa uključenom dostavom u Hrvatsku. Super, pronaći nešto za tako mali novac, nakon drva spomenutih u blogu Drž’ gaće!, gdje je svako preko 1000 kn. Ali, pogledajmo detaljnije slike. Na 1. vidimo da drvo Huieson ima neku “fake” limbu, koja to nije (u stvari ayous), jer na drvu desno (Gewo) furnir ima sasvim različitu strukturu i boju. Na 2. slici je vidljivo da su Kinezi napravili tipfeler, jer su umjesto “Racket” napisali “Racker”, dok se na zadnjoj slici vidi da furniri na FH i BH strani nisu iste debljine. Završni furnir se “cufa” i, ako se ne lakira, ubrzo otpada (splintering). Ukratko, radi se o kineskom kršu. I, iako drvo ima brzinu u klasi OFF, zbog loše strukture furnira nema spina i osjećaja, te različito odbija lopticu. Svi igrači koji ostaviše svoja drva Stiga Clipper, Butterfly Timo Boll ALC, Avalox Ma Wenge, nakon kratkotrajnog “bunila”, vratiše se svojim prethodnim ljubimcima. Da li su ta drva dobra za početnike? Nisu, jer su prebrza, a i ne pružaju dobar “osjećaj”, eventualno se može igrati sa jako hvatljivim kineskim gumama (Reactor Corbor).

Isto, prije, bilo je i sa drvima GuoYueHua Low Carbon Life, gdje, nakon prodanih 100-tinjak primjeraka, u ruci ga drži još samo jedan igrač. Nisu to jedini takvi kineski “brandovi”, identično je i sa XVT, Huaruite (HRT), te ostalim iz bloga “Kineske putopisnice“.

Ako je ovo loše, ima li nešto od drva primjerene cijene, a da valja? U rangu od 420 – 450 kn su 2 najnovija drva iz DHS-a, modeli H301 i Fang Bo2. Oba imaju arylate-carbon, dok H301 kao završni furnir ima koto, kod Fang Bo2 je to limba. I, iako kažu da su malo manje osjećajna, sa malo lošijim završnim furnirom od DHS Hurricane Long V, trenutačnim drvom Ma Longa, radi se o dobroj “robi”. Kako znam? Bivši “maneken” iz Varaždina, a po preporuci Tana, zamijenio je drvo Butterfly Viscaria za DHS H301, a jedan je, od nedavno, i u vlasništvu mog novog suigrača. Težine? Prave, profesionalne, od 88 – 92 grama. Ako se često mijenjaju gume, potrebno ih je prethodno lakirati, najbolje akrilnim lakom na vodenoj bazi.

DHS_Fang_Bo2_1
DHS_Fang_Bo2_2
DHS_H301
DHS_Hurricane_Long_V

P.S. Ekipa TsaTsa u proljetnoj sezoni 2018. Sokaz-a. Pisac bloga je lijevo, star i lukav, kraj njega su 2 mladca, brzanca, desanka i ljevanka, 

TsaTsa_1