Prijenos težine u udarcu

Današnji blog se nastavlja na onaj Balans i ritam. U stolnom tenisu vrlo je važno, nakon izvedenog udarca, povratiti ravnotežu i biti spreman za slijedeći, kamo god protivnička loptica došla. Kod početnika je česti slučaj da igrač zna kako i kamo bi se trebao pomaknuti, ali to ne može izvesti, jer mu “smeta” vlastita noga ili loptica dolazi, a on još nije vratio ruku u početni položaj ili samo stoji, jer mu je težište na pozadini. Zbog toga, u svakom udarcu, ovdje je primjer FH spina, treba pravilno prenijeti težinu, a da bi se dobila rotacija, brzina i snaga u udarcu, te da se ne bi ostalo u neravnoteži, nespreman za izvođenje slijedećeg.

Neki mi prigovaraju da samo “prepisujem” EmRatThich-a, pa će današnji video biti nadahnut sa kineskog Pingpangwang.com, odnosno njihovog Youtube kanala Gnop Gnip (preveden na engleski).

Idemo prvo vidjeti kako se radi kod nas s djecom, početnicima:

Namjerno neću komentirati.

Prijenos_tezine_u_udarcu

Idemo sada vidjeti kako se FH spin izvodi u Kini, sa pravilnim prijenosom težine tijela u udarcu. Obje noge su u solidnom kontaktu sa podlogom, jer ako se stoji na prstima nije moguće okrenuti trup, niti prenijeti svu težinu u udarac. Listovi nogu se ne smiju značajno dizati, a nakon udarca težina ostati na prednjoj nozi. Sve što prikazano je za FH, primjenjivo je i za BH. Izgleda jednostavno, ha?


Evo i europskog “poučka” o prijenosu težine u udarcu, a snimljenog zbog promocije novog robota Butterfly Amicus: