Butterfly Tenergy 05 Hard

Prije par dana, točnije 01.11.2018. Butterfly je izdao “novu” gumu s nazivom iz naslova, a najavljena je u blogu “Butterfly katalog 2018.“. Idemo prvo na faktografiju, a onda ćemo na ostale okolnosti. Da se ne bi reklo da sam “popio svu pamet svijeta”, EmRatThich je napisao izvrsnu recenziju, a za one koji ne znaju engleski, preporučam upotrebu Google prevoditelja.

Konkretno, za koga je ta guma? Pa, za manje od 1% pingajućeg pučanstva, za igrače iz hrvatske Superlige, eventualno 1. lige, ne vidim rekreativca kojem bi koristila, a ne štetila. Jer, da citiram igrača snage 1. hrvatske lige, za igru sa običnim Tenergy-jem treba trenirati svaki dan, znači, za ovu bi trebalo i više puta dnevno. Koliko ima hrvatskih igrača u tom režimu? Jedan, dva, više njih…? Guma je bolja u igri spin na spin, spin drajfu, igri kratko – kratko, no slabija je u bloku, smash-u i servisu, ima manje spina (!), a više brzine. Tenergy 05 Hard je 7 grama teža od normalne (izrezana 5 g), što nije zanemariv podatak!

Butterfly_Tenergy_05_Hard

Zašto je baš sada Butterfly odlučio izdati tu gumu? Obično, nove gume izlaze u lipnju ili srpnju, kako bi ih igrači, tokom ljetne stanke, mogli probati i naviknuti se na njih. Jer, promjena gume na jednoj strani reketa može uzrokovati različito “ponašanje” gume na drugoj strani, možda treba promijeniti i drvo? Nitko normalan, kada je liga počela, neće se upustiti u taj rizik. A, možda rizika i nema? Zašto? Pa, Butterfly je, neslužbeno, sponzoriranim igračima već i prije dao da igraju s njom, jer im normalna guma Tenergy 05, u “sudaru” sa plastičnom lopticom, nije imala dovoljno brzine i snage. Sadašnja službena objava usmjerena je dvostrano. Prvo, da gumu kupi netko (rekreativac) za koga, u stvari, i nije namijenjena, što će, svakako, donijeti dodatnu zaradu. Drugo, da se prekine niz pogrešaka. Jer, ne možeš biti tržišni lider, diktirati cijene, ako novi proizvodi koje izdaješ nisu uspješni. Podsjetimo se samo guma Bryce Highspeed, s kojom nitko ne igra, za Rozenu znam da igra samo 1 igračica, plastičnih loptica Butterfly A40+, s kojima se igralo u Halmstadu, a sada ih nema u prodavaonici, znači, radilo se o jednokratnom marketinškom triku. Guma Lagnus, Spryer, Dignics 05, Dignics 80, Dignics 64, Tenergy 05N, Tenergy 09C, koje su sve registrirane prije Tenergy 05 Hard, nema još ni na vidiku, tek neke pretpostavke i šuškanja.

Kako stoji konkurencija, s obzirom na pojavljivanje Tenergy 05 Hard? Pa, ESN je već izdao gume tvrdoće 52 (XIOM Omega VII Asia) i 54 (XIOM Omega VII Tour), u najavi je Gewo Nexxus Pro Hard. U Tibharu su snalažljiviji, imaju MX-P do tvrdoće 55 (standardna je 47.5), a priča se da određenim sponzoriranim igračima prilagođavaju i samu geometriju topsheet-a, što ne znam koliko je u skladu sa ITTF regulativom o registraciji guma.

Za kraj, video recenzija koju su objavili na TTD: