Održavanje reketa

Hm, malo sam se zapustio, tj. živim od stare slave, novog bloga nije bilo već duže… No, ono što me uvijek natjera na pisanje ste Vi, čitatelji. Kako sam još uvijek zaljubljenik u pingić, kada vidim neki reket u “koma” stanju ne mogu se suzdržati da ne održim “bukvicu” njegovom vlasniku, jer nije mi jasno kako s njim uopće može igrati. Zašto? Pa, spin je, nezavisno od vrste, taj koji gumi daje kontrolu, a glatka (backside) guma koja je potrošena i ima manju hvatljivost od antispina, “nosi” samo ravno. Konkretno, radi se o igraču iz 18. lige, normalno čvrsto “drže” zadnje mjesto, gume nije promijenio 4 godine, a na njima su otisci od pogrešnog gripa (držanja reketa), gdje su palac i kažiprst istureni po sredini.

E, sada ide “specijalitet”. Sigurno, 30 – 40% igrača, nakon završetka igre, ne očisti gume, već reket spremi u najlon vrećicu, “kao” da se gume ne oštete i potroše, pa ga stave u futrolu. A, kako bi trebalo? Očistiti gume čistačem, pri čemu su oni stari, s mirisom alkohola i plave boje, koji nisu bili “Bio”, bolji. Na gume treba zalijepiti folije, ne samo da zaštite gume od habanja i oksidacije, već da na sebe navuku i preostalu nečistoću i masnoću. U futrolu treba staviti vrećice silikagela, koje upiju vlagu, a ne da je zadrže, jer drvo ne voli vodu.

Ajde, ovaj iz 18. lige, po izboru reketa još je bio i dobar, na drvu Donic Appelgren Allplay (5-sl. furnira), brzina ALL+, bile su zalijepljene gume XIOM Musa 2.0, klasične, kao Sriver. Ali, što reći o igraču iz 15. lige (Bundeslige), koji na drvu Yasaka Synergy (11-sl., 2-sl. glasfibera, balsa srednjica), ima zalijepljene 2 gume Butterfly Tenergy 05 2.1? Tko može s time igrati? Tko dotičnom, uopće, proda takvo drvo, jer ono je brže od onih s kojima igraju profići?

Yasaka_Synergy

Na donjoj slici su reketi Shibaeva, Pitchforda i Grotha, sve sporiji ili jednako brzi primjerci kao kod našeg igrača iz 15. lige.

Reketi_Profi