Kategorije igrača

Možda će današnji blog izazvati neslaganja, no tema je prevažna da bi se zaobišla …

Igrače bi podijelio u 3 kategorije :

  1. rekrativci – amateri igraju 1 – 2 puta tjedno, uvijek protiv istih protivnika, u istoj dvorani, na istom stolu (najčešće iz Metro-a kupljenom za 1200,00 kn), sa kupljenim “gotovim” reketom iz prodavaonice sportske opreme, bez sata stručnog treninga ili savjeta stručne osobe, u pravilu s malo rotacije, bez poznavanja načina igre na materijale (soft, trava, antispin), vrlo rijetko sudjeluju na turnirima (u pravilu na godišnjicama općine, županije, grada), ne idu na ostale turnire ;
  2. rekreativci – napredni igraju 2 i više puta tjedno, duži niz godina (5+), sa sastavljenim reketima koji naglašavaju njihove prednosti u igri, imaju razrađenu taktiku u igri (serviram gornju u BH, dižem ruku, zabijam zicer), poznaju sve rotacije (flah, donja, gornja, side), redovito igraju protiv mnoštva protivnika, u raznim dvoranama i uvjetima, redovito se natječu u ligi i/ili na turnirima ;
  3. profesionalci (sa ili bez novaca) treniraju ili su trenirali dnevno veći broj godina (10+), uz trenera, poznaju i izvode sve elemente igre (kontra, rez, spin, flip, blok), sa obje strane (FH – BH), sa potpunom automatikom izvođenja udarca,  superiornim postavom i kretanjem, igrali su na turnirima i ligama nacionalnih stolnoteniskih saveza.

Kategorije nisu striktne. Pojasniti ću to na primjeru Sokaz-a, rekreativnog natjecanja u Zagrebu, koji ima 20 liga, svake sa 14 momčadi od 3 – 4 igrača. Znači, istovremeno se natječe oko 1100 igrača, iako ih u bazi ima znatno više (svatko tko se ikada prijavio i igrao barem 1 sezonu). Niže lige su bliže 1. kategoriji, dok je 1. liga Sokaz-a na nivou 1. hrvatske lige (HSTS-a) i bliska 3. kategoriji.

Sokaz.jpg

Kako znati kojoj kategoriji pripadate? Odigrajte meč protiv igrača za kojeg pretpostavljate da pripada višoj kategoriji, te ako mu u setu dođete do 5 i u meču ne možete osvojiti set, niže ste kategorije.

Kako se unaprijediti u kategoriji? Za 1. kategoriju (rekreativci – amateri) potrebno je igrati 2 – 3 puta tjedno, sudjelovati u natjecanjima u rekreativnim ligama, dolaziti na treninge u klubove, zamijeniti gotovi reket sastavljenim. Prijelaz iz kategorije 2. u 3. (profesionalci) za starije od 10 godina je teško moguć, jer je kasnije znatno teže usvojiti rad nogu i automatiku u izvođenju udaraca.

Dio meča 1. lige Sokaz-a :

Link na stranice : www.sokaz.hr

Dobro došli!