Martinspin – drva i trave

Martin Senn je učitelj klavira iz St. Gallena u Švicarskoj, a u slobodno vrijeme pasionirani čokljavac sa travom. Nama je interesantan jer samostalno izvodi testiranja drva i trava, piše recenzije koje objavljuje pod pseudonimom Martinspin na forumima OOAK (Australija) i Noppen-test (Njemačka), te ima Youtube kanal. Uz to, skuplja stara Stiga drva i kataloge, te sličice Robot Adria (Koestlin).

Martinspin.jpg

Zašto baš Martinspin?

Često od čokljavaca sa travom dolaze primjedbe da neka trava “nije dobra”, jer ne stvara dovoljno efekta “obmane” (disturbing), potpuno zanemarujući drvo s kojim igraju. Dalje, željni su kombinacija koje istovremeno nisu moguće, što je opisano u prethodnom blogu Trave – najbolje kombinacije. Uz to, u potpunosti zanemaruju vlastitu tehniku igre, koju ću detaljnije opisati u nekom od slijedećih blogova. Ovom prilikom neću prevoditi sve njegove postove, već samo osnovne ideje. Testiranja je izvodio 2011. godine, tako da neke novije, a vrlo popularne trave nisu zastupljene (Spinlord Blitzschlag, Sauer&Tröger Hellfire, Dr Neubauer Allround Premium, Dr Neubauer Desperado i dr.).

Za početak, popis trava, sa njihovim osnovnim karakteristikama :
Gume_Trave_Karakteristike.pdf

Ne slažem se sa sistematizacijom svih guma, jer je npr. Milky Way (Galaxy) Pluto svrstao u DEF trave, a ona je Medium Pips (OFF) za ofenzivnu igru. Slično se “desilo” i gumi Dawei 388D-1, koja je DEF, a u njegovoj tablici je OFF. Iznenađujuće su visoke ocjene Meteor trava, a s tim nitko ne igra i ne traži??? Ali, većina trava je ispravno svrstana.

Noppentest.jpg

“Uređaj” za testiranje gripa

Martinspin je zaključio da se grippy trave dobro slažu sa brzim drvima, a osjetljivije su na dolazni spin. Trave sa manje (bez) gripa se dobrim pokazuju  na sporim drvima, a osjetljivije su na dolaznu brzinu loptice. Duži kontakt (dwell time) reketa i loptice na sporijem drvu pomaže u kontroli dolazne brzine.

Zaključio je da spužva ispod trave bitno mijenja njena svojstva, a opet zavisno od izabranog drva. Ako je let loptice ravan, trava sa spužvom će biti bolja. Ako je osjećaj u igri sa travom nekontroliran, treba smanjiti debljinu spužve ili izabrati OX. OX trave imaju više efekta obmane, ali su lošije u napadačkim udarcima.

Debljina osnove trave određuje elastičnost vratova pipaca. Ako je trava tanka, pipci će se lakše savijati, te će produžiti kontakt sa lopticom. Za bolju kontrolu putanje loptice takvih trava bolja su tvrđa drva, kao i trave sa spužvom. Ove trave su i osjetljivije na pucanje pipaca.

Na nižem nivou igre sa travom najznačajniji će biti efekt “obmane” (disturbing). U višim ligama najznačajnija karekteristika trave je njena kontrola, te će takvi igrači birati grippy trave.

Za zaključak. Treba izabrati travu, pa po njenim karakteristikama “idealno” drvo. Tako bi za gumu Dr Neubauer Desperado “najbolje” drvo bilo Nittaku Shake Defence (NSD).