Igra s i protiv trave za blok na stolu

YangYangTT

Kineskinja Yangyang snima i objavljuje edukacijske video zapise o stolnom tenisa. Moram odmah reći, to je jedinstveno, jer su to do sada radili isključivo predstavnici muškog roda, npr. PingskillsEmRatThich, te Tiago Apolonia i Vladimir Samsonov za Tibhar. Ima tu svega, od savjeta o izboru reketa, do tehnike igre. Yangyang Jia je vrlo simpatična, te dobro zna engleski, jer živi u USA, no, valjda, kako je to i u hrvatskom ženskom stolnom tenisu, igračice se slabo razumiju u opremu. Npr. da sada pitate moju kći s kojim je reketom igrala, ne bi znala (drvo TBS, na FH XIOM Vega Pro, na BH Stiga Calibra Sound LT). I trener naše superligaške ekipe SVIM igračicama tunira i lijepi gume, to ni jedna ne radi sama, iako za to, objektivno, nema valjanog razloga. Stoga, idemo se koncentrirati na tehniku igre, te savjete koji su puno bolji. Normalno, neće izostati ni neki moj komentar, jer igrači koji su počeli aktivno trenirati u ranoj mladosti (od 6 – 9 godine) ne mogu shvatiti što se dešava u glavama rekreativaca, koji počinju znatno kasnije, koje to oni imaju teme i dileme. A, tema su trave za blok na stolu, igranje s njima i protiv njih.

U uvodu je objašnjeno kako funkcionira trava (eng. Long pips), a ako to nekom nije dovoljno jasno, upućujem ga na blog S otporom ili bez?.

U drugom videu prikazana je tehnika blok igre s travom na protivnički spin. Nije osobito zahtjevna, već se svodi na podešavanje kuta reketa, te, u odnosu na brzinu dolazne loptice, guranje reketa dolje i naprijed (chop blok). U slijedećem videu je prikazana tehnika igre s travom na rezanu lopticu, gdje se, zavisno od količine backspina, reket otvara, a loptica se podlakticom gura naprijed ili u stranu (side swipe).


Zatim, prikazane su igra protiv trave i kako pobijediti igrača s travom:


Sada idu moji savjeti za igru s travom i protiv nje.

Lako je vidljivo, igra s travom za blok na stolu, posebno na BH, mnogo je tehnički lakša od igre sa glatkom (backside) gumom. U stvari, svodi se na podešavanje kuta reketa (zatvoreniji protiv spina, te otvoreniji protiv backspina), te, zavisno od brzine dolazne loptice, guranja reketa naprijed. Prema tome, osnovni moto igre s travom je “GURAM, GURAM, NIKAKO DA UĐE…”. To je super za početnike, jer tehnika spina kod backhand udarca, za igrače za glatkom gumom, puno je zahtjevnija. Ako je igrač već duže igrao i savladao BH tehniku s glatkom gumom, to će tražiti znatnu prilagodbu na igru sa travom, ruka će automatski krenuti naprijed u spin, zatvoriti reket, pri čemu će, zbog nedostatne hvatljivost (otpora), loptica pogoditi vlastitu tenisicu ispod stola. Nužna je odlučnost i strpljivost, pri čemu će morati zaboraviti većinu toga što je prethodno naučio. Zašto bi netko tko ima tehniku BH udaraca prelazio na travu? Najčešće, da, zbog vlastitih godina, uspori igru. Nije važno samo automatizirati vlastitu ruku i noge, već steći “osjećaj”, nakon što se loptica odigra travom, što protivnik dobiva, te što može vratiti. Eventualno, olakšanje prilikom prelaska je koristiti travu sa spužvom. Koncepcija igre koja favorizira napad travom je pogrešna, za to postoji glatka guma na FH.

Da bi igrač sa glatkim gumama dobro igrao protiv trave nužna su dva preduvjeta. Prvi je da u klubu ili ekipi ima suigrača (protivnika) s travom i da protiv njega redovito igra. Igrač ne smije razmišljati da li je, od trave, dolazna loptica sa spinom ili backspinom, već to treba “osjećati”, a to se postiže višegodišnjim treningom. Drugo, važnija je kontrola spina, od količine rotacije, posebno postranične, jer igrači s travom “vole” protivnički spin, od njega žive, a ne vole ravan udarac. Strpljivost je nužan element, a poen se završava kontrom (drajfom), nakon što je igrač s travom vratio previsoku lopticu. Za igru protiv trave Yangyang daje 4 osnovna savjeta:

  1. Znaj što želiš, tj. koju ćeš rotaciju loptice dobiti, spineri trebaju servirati topspin servis, drajferi backspin (rezani);
  2. Ostani blizu stola, jer loptice odigrane travom nemaju snage;
  3. Igraj čistu donju ili gornju rotaciju, bez side (postraničnog) spina;
  4. Budi strpljiv, čekaj priliku za konačni napad, malo je vjerojatno da će igrač sa travom prvi izvesti napad.

Da li stolnom tenisu trebaju travaroši? Da, jer oni stvaraju najbolje spinere.

Svi koji misle da će prevariti travu, varaju se, trava će prevariti njih.

P.S. Za sve ljubitelje leptirića, eto im Butterfly katalog za 2019. na engleskom, s cijenama.