S otporom ili bez?

Američki igrač, trener i bloger Samson Dubina snimio je interesantan video, koji objašnjava kako “funkcioniraju” trava i/ili antispin, pa idemo to prvo pogledati:

Uzeo je kotač bicikla i demonstrirao kako funkcioniraju “materijali” u stolnom tenisu. Bilo bi “zgodno” da netko djeci pokuša to objasniti na ovaj način.

Backside (glatka) guma ima najviši otpor (grip), jer ima najveću kontaktnu površinu gume sa lopticom, što svatko može lako provjeriti prelaskom prsta, koji “zapinje”, te zadaje rotaciju, npr. donju (rez) ili gornju (spin). Guma sa kratkim pipcima (soft), normalno, može zadati manje rotacije, jer je kontaktna površina, zbog kratkih i širokih pipaca, manja. Zbog toga, ona poništava dolaznu rotaciju backside gume, ali sama nema maksimalnu mogućnost (dovoljno gripa) zadati svoju, te vraća lopticu sa znatno manje rotacije. To se posebno odnosi na medium pips gume, sa srednjom dužinom i debljinom pipaca. Trava ima duge i uske pipce, te vrlo malu kontaktnu površinu sa lopticom, a antispin ima sklisku. Zbog toga, takve gume ne mogu promijeniti dolaznu rotaciju loptice, već se nastavlja ona od backside gume, rezana loptica se pretvara u gornju (spin), gornja u rez. U “cijeloj priči” ne sudjeluje samo gornji dio stolnoteniske gume (topsheet), već i spužva. Kod backside gume, deblja će moći zadati više rotacije. Obrnuto, kod trave sa spužvom, takva guma će “popiti” više protivničke rotacije, te bez izvedenog udarca, vratiti lopticu sa manje rotacije.

Izašao je i 2. nastavak, posvećen otporu (eng. friction). Ako od protivnika dolazi rezana loptica (backspin), a da bi se promjenio smjer vrtnje u spin, igrač mora, s otvorenim reketom, zamahnuti jako i brzo prema gore, kako bi postigao dovoljnu količinu otpora između gume i loptice. Isto vrijedi i obrnuto, da bi zarezao lopticu koja dolazi sa spinom, igrač mora izvesti brzi i jaki chop, inače će loptica “propasti” u mrežu.