Butterfly Tenergy – nastanak

Gume iz serije Butterfly Tenergy su najuspješnije nakon Butterfly Srivera. Tenergy je “inspiriran” kineskim hvatljivim (“tacky”) gumama, ali je grippy. Najveća prednost Tenergy guma je spin. Tenergy gume su znatno utjecale na daljnji razvoj Tensor guma ESN-a.

Krajem 1997. Buterfly je proizveo Bryce, svoju prvu gumu sa “high tension” (eng. visoka napetost) tehnologijom. Bryce je bio različit od Tensor guma koje su se proizvodile 1998. (Joola Tango Extreme, Andro Revolution Fire, Donic Desto), a imale su visoku tenziju ugrađenu u topsheet i spužvu. ESN je topsheet i spužvu izrađivao od mješavine 50 : 50 prirodne i sintetičke gume. Topsheet Bryce-a bio je izrađen 95% od prirodne gume, tvrd, što mu je dalo veliku izdržljivost i dobar spin. Tension efekat nije bio ugrađen u spužvu, već je Butterfly to prvi puta napravio 2007. sa gumom Bryce Speed. Sintetička guma nije izržljiva na rastezanje, već na pritisak, te se ona koristi za povećanje brzine gume. Sriver je bio prva guma koja je imala u topsheet-u 20% sintetičke gume.

U svibnju 2005. ITTF je odlučio zabraniti korištenje brzog ljepila, a odluka je stupila na snagu 2008. U tom momentu Butterfly nije imao gumu koja bi bila konkurentna Tensorima i koja bi naslijedila 30 godina najprodavaniji Sriver. Zbog toga je 2006. osnovao istraživački centar, no nije imao dovoljno vremena da razvije tehnologiju do nivoa na kojem je tada bila “built-in tension” (eng. ugrađena napetost) Tensor tehnologija. Zbog toga je, paralelno krenuo u “Tenergy” projekt.

“Tenergy” projekt je samo bila samo nadogradnja tehnologiji koju su do tada imali. Topsheet Bryce-a postao je baza nove Tenergy serije. Osnova novih guma bila je struktura pipaca. Butterfly je napravio mnogo uzoraka različitih debljina, dužina i udaljenosti pipaca. Tokom testiranja izabrali su 3 uzorka, br. 05, 64 i 25 koji su postali Tenergy 05, Tenergy, 64 i Tenergy 25. Druga važna stvar je bila nova spužva. Butterfly je razvio potpuno novu spužvu “Spring Sponge”, koja je imala ugrađenu napetost (built-in tension). Spužva je imala znatno veće pore nego Tensor spužve, a bila je tvrdoće 48 (36). Topsheet Tenergy-ja bio je manje elastičan od Bryce-a i bolje je “hvatao” lopticu.

Krajem 2008. Butterfly je izdao Tenergy 05, a početkom 2009. je najavio Tenergy 64 i Tenergy 25. Razlike između ove 3 gume je samo u strukturi pipaca. Pipci Tenergy 05 su dužine 2,30 mm, kratki i gusti, što pogoduje spinu. Pipci Tenergy 64 su dužine 2,70 mm, relativno duži i udaljeniji, što daje veću brzinu gumi. Tenergy 05 i Tenergy 64 imaju pipce promjera 1.7 mm, a Tenergy 25 2.65 mm.

Tenergy 25 nije bio uspješan na tržištu, među ostalim zbog svoje težine, kao posljedice velikih pipaca. Ali, Tenergy 05 je bio vrlo uspješan, a Tenergy 64 znatno manje.

2013. Butterfly je izdao Tenergy 80, 180 uzorak u testiranju, na istoj spužvi, kombinaciju spina i brzine, koju većina profesionalnih igrača koristi za backhand.

Butterfly Tenergy