Hibridne gume su IN

Ovo je nastavak, pa tko nije ili se ne sjeća, neka prvo pročita blog Polutacky gume. Što me nagnalo na ovaj blog? Trenirao sam, prije neki dan, sa igračem znatno slabije tehnike i vučem FH spin (guma Giant Dragon Storm-Soft) 3, 5, 7 za redom, Njofra bez problema blokira, na kraju mi uvali “svinju” i cijeli trud nizašto. Jednostavno, ne mogu ga probiti, loptica, u kombinaciji sa relativno sporim i kontrolnim drvom ALL+, nema dovoljno “otrova”, tj. spina i/ili brzine. Prije toga, igrao sam s DHS Hurricane3 Neo National, relativno mekanom (H36 i 37), loptica ima vrhunski spin, Njofra loše odblokira (ne stisne je tijelom), loptica se digne, zabijem drajfom (kontrom), a ona “potone” u mrežu. Naravoučenije: s klasičnim kineskim hvatljivim (tacky) gumama nema kontre, jer imaju premali katapult. Dapače, još i nerviraju, jer umjesto da igrač kod ravnog udarca dobije siguran poen, on ga izgubi, na kraju postane nesiguran. Prema tome, sa njima, ako se loptica i digne, treba zatvoriti reket, te ponovno povući spin, što malo tko radi, to je zastarjela kineska tehnika (Wang Liqin) iz doba celoloidnih loptica. Koje je rješenje? Hibridno.

Da ovo moje iskustvo ne bi ostalo izdvojeno, jer što se Vas tiče što moja “čokljava malenkost” ima problema sa FH spinom i kontrom, stvari idu više i dalje. Maneken, a on je oko 20-tog mjesta od svih hrvatskih igrača, profesionalnih i rekreativnih, na FH ne koristi više Tenđu (Butterfly Tenergy 05), jer ta guma, za nove plastične loptice, nema više dovoljno brzine i rotacije, već kinesku Dianchi-D Provintial. Nije jedini, savjetuje se sa zagrebačkim Superligašem, pa, na različitim drvima, eksperimentiraju sa tvrdoćama (H39 ili 40), dok su u Varaždinu skloniji klasičnoj DHS Hurricane3 Neo Provintial, National ili Hurricane8. I proizvođači su svjesni nedostatne snage svojih guma. Butterfly, koji je nedavno izdao Tenergy 05 Hard, najavljuje novu gumu Dignics 05, na unaprijeđenoj spužvi Spring Sponge X. Na španjolskoj Butterfly FB stranici objavljeno je da će guma biti dostupna 01.04., te koštati €79.90. XIOM je, uz akviziciju Huga Calderana, izdao gumu XIOM Omega VII Tour, tvrdoće H56, čija nominalna cijena je €69.90!


Butterfly_Dignics_05
Butterfly_Dignics_05_1

No, vratimo se mi izvornoj temi, hibridima. Što je to? To je guma koja ima kineski hvatljivi (tacky) ili poluhvatljivi topsheet, a pogoni je i daje joj brzinu porozna spužva (tensor). Na taj način guma ima vrhunsku rotaciju, više katapulta, mekša je i lakša za igranje ravnih udaraca. Njemački ESN, preko svojih marketinških agencija (Tibhar, Joola i XIOM), za Tibhar je upotpunio ponudu takvih guma, različite tvrdoće, modelima Hybrid K1 (H50), K1 Plus (H52.5), K1 Pro (H52) i najnovijom K2 (H54). Početno, bile su dostupne samo za kinesko tržište, gdje im je cijena do 200 kn, no sada su za europsko izdali najmekšu Hybrid K1 European Version (H50) po €39.90. Dostupna je, za razliku od XIOM-a, sa sve 3 debljine spužve (1.8, 2.0 i 2.2). Joola ima Golden Tango (H54) i mekšu PS (H50). XIOM je, uz postojeću Vega China, za kinesko tržište izdao niskobudžetnu gumu Oza ($19). Kineski DHS, u tom segmentu, ima Hurricane3-50 i Skyline3-60, na 2 tvrdoće spužve (H35-soft i 37-mid). Kada se nakon 1 sloja ljepila na spužvu, nanese 1 sloj tuninga (npr. Haifu Seamoon), pa se na drvo zalijepi sa još 2-3 sloja ljepila, guma ima izvrstan omjer rotacije, brzine i jednostavnosti igranja. Redovitog sparing partnera, sada igrača 5. lige Sokaz-a, koji je u zadnja 3 mjeseca dobio 99% međusobnih mečeva, od nedavno “derem k’o zelje”, smrk’lo mu načisto. Kako? Pa, novi hibrid pruža toliki potencijal spina i brzine, da se igrač ne mora truditi da napadne lopticu odmah po odskoku, već je može pričekati, izabrati idealnu točku kontakta, “dići” i sa 20 cm od poda, a da ona kod dodira stola daje “ubitačno” odstupanje, te protivnika pogađa u rubove i prste. Rez (chop) je izvrstan, nizak, kod ravnog udarca (kontre) loptica ne leti kao da je udarena, već ugurana, a kod bloka, jer se loptica zalijepi na topsheet, ima efekt chop bloka, s propadanjem. Svakako, PREPORUČAM, posebno za one koji do sada nisu igrali sa Hurricane-om, pa im je ovo prva guma “kineskog štiha”.

XIOM_Oza

P.S. U povjerenju, svi hibridi jako vole tuning.

P.P.S. Za one koji misle da nakon Božića imaju višak novca, problema nema, Butterfly će im ga “izvući” najnovijim drvom hibridnog tipa Harrimoto Tomokazu Innerforce ALC (arylate-carbon na srednjici) po €149.90. Prema tome, HIBRIDI su IN.

Butterfly_Harimoto_Tomokazu