Štundanje

Kaj je to, prosim lepo, na tom Vašem agramerskom (zagrebačkoj šatri), “štundanje”? Dolazi od njemačke riječi stunde (hrv. sat), označava rad po satnici, konkretno korištenje privatne poduke stolnog tenisa sa trenerom. O toj temi već je pisano u blogovima Privatni treninzi – za i protiv i Prijenos trening – igra. Koliko u Zagrebu ima trenera koji na taj način prodaju svoje stolnotenisko “znanje”? Pa, nisam precizno brojao, 10+ stalnih, ukupno 20 – 30, ako uključimo i povremene, koji to rade samo na poseban zahtjev, bez trajnog angažmana. Tko su oni? Bivši i sadašnji profići, zatim treneri koji rade u klubovima, pa im je to dodatni prihod, bolji rekreativni igrači, iz viših liga Sokaz-a, neki imaju trenersku licencu, a neki ne. Tko koristi “usluge” štundera? Mladi igrači iz klubova čiji roditelji “žele više”, te rekreativni igrači. Kolika je satnica? U pravilu, 100 kn/h kod “stalnih”, a upola kod povremenih, pri čemu je kod nekih u cijenu uključen i najam stola u dvorani. Sada, kada smo razjasnili osnovne pojmove, idemo pogledati kako to konkretno izgleda.

Da ja sada ne bih ponovno naslikavao sebe i svoju trenericu, jer će netko pomisliti da sam narcisoidan, iskoristiti ću jedan Youtube video iz zagrebačke dvorane Merix. Trener kodnog naziva “Cicko”, koji tako već 10+ godina radi u Zagrebu, a bio je igrač u hrvatskoj (STK Kutina) i bosanskoj (Premier) ligi, te trener u ekipi Dr. Časla, “štunda” tada 11-godišnjeg mladog igrača. Usluge dotičnog trenera, prije punooo godina, u kraćem periodu, koristio sam i ja, za svoju kći i sebe. Na “meniju” su trening BH flipa i BH spina:

Ako ste pogledali video i izdržali te 4 minute, idemo vidjeti kako se stvarno izvode BH flip i spin (interpretacija Tibhar manekena Apolonie i Samsonova), a “skinuto” sa Tibhar elearning stranice:



Očito, “naš” trener je bio super zadovoljan svojim radom, te ga je, valjda, zbog toga javno prikazao “Urbi et orbi” (lat. gradu i svijetu). Koje su primjedbe na rad domaćeg trenera? Idemo prvo na BH flip. Svaki udarac mora se trenirati iz osnovnog stava, kako to rade Tibhar “manekeni”, znači, osnovni stav, udarac, povrat, dok, na videu, igrač cijelo vrijeme stoji sa desnom nogom naprijed, samo za flip. Tokom treninga, trener se mora sagnuti i ispod stola pogledati kako igraču stoje i idu noge. Drugo, BH flip je vrlo napredna stolnoteniska tehnika, koju ne koriste ni naši profesionalni igrači koji imaju 35+, jer se u vrijeme njihovog “školovanja” nije koristila. Zašto? Nakon flipa, koji je de facto spin, ali bez pune snage, igrač koji ga je izveo, ako nije savršen (Fan Zhendong ili Pucar), mora očekivati da će mu protivnik “stisnuti” kontru, te je, od samog udarca, važniji brzi povrat u osnovni stav. Drugim riječima, to je prenapredna tehnika za tako mladog igrača, ima, do seniora, još dovoljno vremena da je utrenira. Za drugi tehnički element BH spin, mladi igrač koristi zastarjelu tehniku, vuče ga sa strane, desna noga, pogrešno, naprijed, dok to Tibhar igrači Apolonia i Samsonov rade ispred tijela, Samsonov igra više cijelom rukom, a Apolonia modernije, iz zgloba. Iza toga ide još gore, igraču, nakon spina na rezanu (backspin) lopticu, ruka mora ostati gore, iznad stola, jer će doći blokirana loptica, na koju treba povući spin naprijed ili kontru.

Kako bi trening trebao izgledati? Pa, pojedinačni tehnički element trener treba sam pokazati igraču, a ako ovaj i nakon toga napravi pogrešno, treba reći “Stop!”, te pokazati ponovno, tako dugo dok se ne ispravi. Ovako, nešto što je loše samo se dalje “cementira” u glavi igrača. Dalje, mora se raditi moderna tehnika, a ne kako i kada je to trener učio dok je bio mlad. Jesam li ja vidio ikojeg našeg trenera koji tako radi? Da, moja trenerica je bila bolja, a najuporniji je bio trener iz Velike Gorice. Taj bi 50 puta zaustavio trening i ponovno pokazao, sve dok tehnički element ne bi bio izveden kako treba.

Ne bih, ovdje, u detalje, želio docirati kako se izvodi neki udarac, jer se razlikuje u pojedinačnim izvedbama igrača, ali osnove moraju biti zadovoljene. Pogledajmo FH spin Tibhar-ovaca:


Što ja tu hoću reći? Vidite, koliko je različita tehnika ova dva igrača, Apolonia ima veći raskorak, dok su kod Samsonova noge više paralelno, i ruka, te swing nisu isti… Ne znam koliko ima smisla, ako igrač ima trenera u matičnom klubu, da ga drugi “ispravlja” i uči različitoj tehnici? Kada sam kći vodio u trening kamp u Češkoj trenerima sam zabranio da joj mijenjaju tehniku, jer dijete više nije sigurno što je ispravno, dva trenera su lošija od jednog. Zbog toga mi nije jasna ideja “regionalnog centra”, jer, ako igrač, tokom tjedna, trenira s jednim trenerom, a drugi ga, vikendom, onda ispravlja, koji je tome smisao? Jedini smisao centra je da on trenira trenere, jer ako oni malo toga znaju, još manje mogu prenijeti na svoje igrače. I onda, ideš po dvoranama i naiđeš na igrača koji trenira i natječe se već 5 – 6 godina, a pogrešno stoji u osnovnom stavu, te ne zna izvesti običnu FH kontru i/ili spin. I, što se tu još ima za reći? Sjedi i plači.

Značajan broj igrača pita za trenera s kojim bi osobno trenirali, a ja još uvijek ne znam koga bi preporučio… S druge strane, za rekreativne igrače, posebno one sa 40+, bez treninga, samo od igranja mečeva, teško i sporo se napreduje.

EP_749
P.S. Ipak sam narcisoidan, jedna fotka sa EP, od prije 10 godina.