Drvne mjene II

Što reći onima koji su realizirali promjenu celuloidnih loptica u plastične, već pomoliti se za njih “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!”. Zašto? Pa, nove loptice od ABS plastike, a takva su 3 od 4 tipa, se znatno manje vrte od prethodnih, pa cilj stolnoteniske igre nije više zarotirati lopticu (spin), jer to nema smisla, uzaludno trošenje energije, već udariti je što jače (kontra). Oni koji su se morali prvi prilagoditi su profesionalni igrači, jer o tome direktno zavise njihovi rezultati i prihodi. Kako, preko noći, nisu mogli postati snažniji, brži i eksplozivniji, tražili su od stolnoteniske industrije sve brže i tvrđe gume i drva. Ovom promjenom već se, prije godinu i pol, bavio blog “Drvne mjene I“, u kojem je navedeno da drva s kojim se igralo još do prije par godina “više ne drže vodu”. Sada ide nastavak.

Tko može biti primjer? Andrej Gaćina, nekoć naš ponajbolji igrač, prije par godina, u doba celuloida, igrao je s drvom Butterfly SK7 (7-slojeva furnira, Clipper klon), da bi zatim prešao na Butterfly Innerforce ZLC. Jedno takvo njegovo drvo sada je u našoj prodaji. Ali, i on, kao i mnoštvo ne-azijata, sada igra sa Butterfly Viscaria (88 grama), drvom koje se prometnulo u glavnog Butterfly favorita.

Andrej_Gacina_Viscaria

Ima li konkurenciju? Da, dolazi iz DHS-a. To su različiti modeli Hurricane Long 5X, Hurricane 301 i Fang Bo B2X. Upravo su izašle nove verzije drva sa oznakom X na kraju naziva, za 2019. godinu. Što ih karakterizira? Imaju podebljani središnji furnir za 0.1 mm, koji drvu daje brzinu, na koji idu slojevi arylate-carbona (Pith-Film Carbon), a da drva ne bi odveć otežala, stanjeni su završni furniri (limba ili koto). Krajnja obrada drva je superiorna, a povećali su i dršku, iz čega se vidi da su glavno potencijalno tržište nekosooki, koji imaju veću ruku. Na donjim slikama je usporedba novog modela DHS Fang Bo B2X za 2019. (crveno-siva drška), sa starim Fang Bo2 (crveno-plava drška), a na zadnjoj je usporedba strukture sa starom verzijom N301 (plavo-žuta drška).

DHS_Fang_Bo2X_3
DHS_Fang_Bo2X_4
DHS_Fang_Bo2X_2
DHS_Fang_Bo2X_1

Na reklami XIOM kaže da je njihov, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, najbolje plasirani “maneken” Koreanac An Jaehyun na BH igrao s gumom XIOM Omega VII Pro. Ali, igrao je i s drvom DHS Hurricane Long V i gumom DHS Hurricane3 Neo na FH, jer ima kineskog trenera.

XIOM_Budapest-1

Evo i kolekcije drva “manekena”, igrača Superlige, modeli Butterfly Innerforce ZLC, Stiga Dynasty Carbon, DHS N301, Fang Bo B2X i W968, vrijedne par tisuća kn.

Samac_Drva

Na drvima se, jednostavnom usporedbom slika, najlakše vidi ta mjena. No, promijenile su se i gume, svaki novi model je sve tvrđi. Prije plastičnjača, standardna tvrdoća guma bila je 47.5, npr. kod Butterfly Tenergy 05, Tibhar Evolution MX-P ili XIOM Vega Pro. Nove komercijalne euro/japanske grippy gume su tvrdoće 50, kod Gewo Nexxus EL Pro (Hard) 53, priča se da Samsonov igra sa Tibhar Evolution MX-P 55, a XIOM Omega VII Tour je 56! I Butterfly je slijedio tu logiku, sa izdanjem Tenergy 05 Hard, te Dignics 05, koja se isporučuje u 2 tvrdoće, a profići obično koriste veću.

Gewo_Alvaro_Robles

Tako je stolni tenis, iz igre rotacije, preciznosti i konzistencije, postao kao boks, knockout igra na jedan udarac. I, ako igrač ima neko drvo s kojim igra već 5+ godina, a bilo je super, vjerojatno sada više ništa ne valja! Ako ni zbog čega drugog, razmekšalo ga vodeno ljepilo.