Drvne mjene I

Sve ide (Eppur si muove), sve se mijenja, neprestano. Tako je i s drvima za ponajbolje igrače, profesionalce i 10% rekreativaca iz vrha, većinom onih koji su prije, u mladosti, trenirali u klubovima. Priča će biti ispričana u 3 čina, uz pripetavanje (natjecanje) 2 najznačajnija proizvođača (Butterfly i Stiga), te korektiv koji pokazuje trendove (XIOM).

U Butterfly katalogu iz 2009. “perjanice” koje su nudili bile su Primorac Carbon, s kojim je igrala većina profića, Schlager Carbon, ekstremno brz, i Gergely Carbon, obljubljen od rekreativaca. Drva su bila u brzinskoj klasi OFF+, te su imala sličnu strukturu, završni sloj hinokija, ispod kojeg je bio sloj Tamca-5000 unaksijalnog carbona. Gergely je imao srednjicu od balse, dok se u preostalom dvojcu koristio kiri. Schlager je bio znatno deblji (7.4 mm) od Primorca (6.9 mm). No, pojavile su se nove, znatno dinamičnije gume (Butterfly Tenergy), te su navedena drva imala previše brzine i katapulta, a premalo kontrole. I sam Zoran Primorac odustao je od drva, svog imenjaka, te izabrao Butterfly Timo Boll Spirit (TBS). U ponudi je još samo Primorac Carbon, po €119,90. Ali, ako nekom nedostaju drva slične “energije”, može izabrati jedan od kvalitetne trojke iz XIOM niza: Ignito (6.5 mm), Strato (7.0 mm) ili Axelo (7.5 mm). Svi imaju završni sloj hinokija, ispod (Energy) carbon, a srednjicu od kirija. Ima i odgovarajućih klonova iz Galaxy-ja (Yinhe, Milky Way), pa koga interesiraju, neka ih sam potraži. U to vrijeme Stiga je nudila različite varijacije Clipper-a (CR, WRB), te Carbo 7.6.

Butterfly_Primorac_Carbon

Onda je Stiga 2009. izašla sa hardwood serijom drva, koju su činili Ebenholz (ebanovina), Rosewood (palisandar) i Maplewood (javor), sa 5, odnosno 7 slojeva, te još nekim varijacijama, npr. XO (palisandar, eXtra Old). I, uspjeli su, drva su se izvrsno sljubila sa tensor gumama. Komparativnu analizu navedenih drva, sa serijom Arylate-Carbon drva iz Butterfly-ja, možete naći u recenziji TTGEAR LAB. U početku, drva su bila jako lakirana (NCT – Nano Composite Technology), tako da ih je, prije korištenja i prvog lijepljenja guma, trebalo brusiti. Cijena im je, za profesionalna drva, bila prihvatljiva, npr. za Rosewood XO ispod €100. U međuvremenu, na krilima popularnosti, “narasla” je na sadašnju od €166.90. U anketi, među 15000 kineskih igrača, proglašena su najboljim izborom, posebno za korištenje sa kineskim tacky gumama (DHS Hurricane3). Ovo doba je obilježilo sustezanje od carbona, brzina se dobila tvrdim završnim furnirom, a koristili su se još i furniri oraha (npr. Yasaka Ma Lin Extra Offensive – YEO) i wengea (npr. Butterfly Finewood). Oni koji nisu igrali sa Stigom, te nisu bili vezani za osjećaj drva, izabrali bi obično neki Butterfly primjerak sa Arylate-Carbonom, poput Timo Boll Spirit, Maze ili Timo Boll ALC.

Sredinom 2014. uvedene su plastične loptice. “Kvaka” je, osim neznatno povećanog obujma (40+), da je specifična težina celuloida veća od plastičnih materijala, tako da su, stoga, stjenke loptice deblje i tvrđe. Kako je prva serija loptica katastrofalno pucala, proizvođači su se “dosjetili”, te u njih miješali 70% celuloida. Takva je i 1. serija iz DHS-a, oznake 40+. Loptice su jajaste, lako pucaju, no nisu pretvrde, te su zadržale “pristojnu” količinu rotacije, normalno, manju od celuloidnih. Nova, 2. serija, oznake D40+, izrađena je od ABS plastike, nema više problema sa oblikom i trajnošću, ali umanjena je rotacija, te povećana tvrdoća. No, tvrde loptice ne idu sa tvrdim drvima, nema spina, čime je najviše pogođena hardwood serija iz Stige. Znaju to i oni, jer su objavili carbonska drva u seriji Carbonado, različite debljine i postave carbona (pod kutem 45/90°). A, koja drva “se slažu” sa novim lopticama? Ona koja imaju sloj carbona odmah na srednjici, npr. u Butterfly seriji Innerforce, te sa debljim i mekšim završnim furnirom, npr. od limbe, a ponovno je pogodan i hinoki. Gdje najbolje vidimo tu najnoviju drvnu mjenu? Na primjer, u seriji drva iz XIOM-a. I, dok je prethodna serija Omega sadržavala modele od palisandra i ebanovine, u novoj Feel seriji ih više nema, što bi rekli: “Papala maca”.

Ako ni nakon ovog članka ne znate koje drvo izabrati, možda su najbolja i najdugovječnija ona sa Arylate-Carbonom, pa sa limbom ili kotom kao završnim furnirom. Ili, ona obična, od 7-slojeva furnira, neki Clipper klon. Često je to i Butterfly Viscaria, no, zbog brzine i nedostatka parabole, s njom mogu igrati samo profesionalci.

Što ako ipak igrate s nekim hardwood drvom ili Primorac Carbonom i paše Vam? Zanemarite ovaj blog i igrajte dalje.