Servisi s obmanom

Par_Gerell

Danas ćemo o servisima s obmanom (eng. Serve Deception). Zašto o tome, koji je značaj? Servis, u stolnom tenisu, posebno onom rekreativnom, je 50% igre. Dobar server može, tokom seta do 11, osvojiti barem 3 – 4 direktna poena ili prouzročiti slabašan povrat, koji rezultira da slijedećim udarcem direktno poentira (zicer). Znači, tema bloga nije prijevara u smislu servisa “iz ruke”, kada se loptica ne baci u vis propisanih 16 cm, iznad stola ili “nabacaljka”. Plastičnim lopticama, koje se znatno manje “vrte”, sve je to otežano, no još je toliko značajno da se može reći da je servis glavni udarac u stolnom tenisu. Nadalje, što igrač sam zna izvesti više servisa, to će lakše prepoznati i vratiti protivnički. Isti spin (gornji) servis moguće je izvesti na više načina, te ga treba varirati, dok se ne pronađe onaj koji protivnik ne zna ili slabo vraća. Da završim uvod, kako na izgled istim pokretom izvesti servise sa različitom rotacijom, te na taj način obmanuti protivnika? Jer, ma koliko trenirali servis sa identičnom rotacijom, kakav je npr. Ma Lin Ghost servis, koji ima jaku donju (backspin) vrtnju, iskusan protivnik će se na njega ubrzo naviknuti, držanjem reketa paralelno sa stolom ili sidespin (postraničnim) flipom, kojim će je izbjeći.

Prvo ćemo pokazati jednog domaćeg majstora, kojeg sam sam snimio, a onda dalje…

Znači, shvatili ste, isti pokret, 2 različite rotacije. Prije se to zvala PUNA – PRAZNA, gdje bi jedan servis bio jako rezan, a drugi bez rotacije (flah), oba izvedena iz sličnog pokreta, ali zahvaćena različitim dijelom reketa. Protivnik ne bi, posebno ako je manje iskusan ili pod stresom, lako prepoznao servis, te bi na oba postavio reket kao da je rezana loptica, te u drugom slučaju digao zicer. Varijacija je servis NAPRIJED – NAZAD:

Sada idemo na 2 videa iz grupe “Master class”, a servira jedan od najboljih, Par Gerell:


Ovdje su, dodatno, i 2 engleska videa, a izvode ih Craig Bryant i Eli Baraty, koji pokazuje Jab – Kudus servis:


Servis s obmanom može se dodatno “začiniti” lažnim pokretima reketom prije i poslije kontakta s lopticom.