Trenerska pomagala

Kineski_treneri

Što mislite koliko vrijedi ono čega nema? Ha, odgovor je jednostavan, NIŠTA! E, pa tako Vam je sa Udrugom trenera na web stranicama HSTS-a. Nje nema, a dio Stručna komisija je prazan skup. Kako možeš napraviti igrače, bilo kakve, rekreativne ili natjecatelje, ako ne brineš da permanentno obrazuješ trenere? Jer, ako je netko i “stvorio” nekog igrača prije 10, 20, 30 godina, što to vrijedi, kada se stolnoteniska tehnika i oprema neprestano mijenja? Zato i imamo, koliko mogu nabrojati, maksimalno 5 trenera koji nešto vrijede, koji se trude i rade na svojoj izobrazbi (to nisu oni za koje Vi mislite da jesu!). Nedavni “kineski” pokušaj je više “bacanje pijeska u oči”, nego stvarna korist. Objasniti ću, jer sam osobno prisustvovao jednom treningu. Prvo, dečki nisu znali ni riječi engleskog, samo mandarinski, tako da je jedini način sporazumijevanja pantomima. Drugo, kvalitetan trener pokaže igraču udarac, a čim se ovaj vrati na pogrešnu (staru) tehniku, kaže “Stop!”, i ponovi, dok nije dobro, ako treba i 100 puta tokom jednog treninga. Tko od naših trenera zna kvalitetno bacati loptice (many balls) i tko ga je tome naučio? No, neću više, pametnom i ovoliko dosta.

VDTT

Sada idemo u Njemačku, gdje treneri imaju svoju udrugu VDTT, za članove organiziraju simpozije, radionice, snimaju vježbe, a imaju i prodavaonicu (shop) u kojoj nude razna pomagala. Ima tamo svega, za trening servisa i spina, sakupljača loptica, return board, časopisa, DVD-ova, knjiga, postera… To, dakako, nije sve, dio je objavljen u blogu Pomagala za trening spina, a za istu svrhu dobavljiv je i slijedeći kineski uradak:

TT_Robot

Trening sa Return Board-om:

Nijemci snimaju i objavljuju vježbe za trening.

Neizostavno trenersko pomagalo je i Action kamera ili mobitel na tripodu, kako bi igrač naknadno vidio svoje greške i lakše ih ispravio, a, osim udaraca, kao na kraju videa, treba snimati i noge igrača.

Trener bi trebao imati poseban reket za many balls (neki prakticiraju da na njemu imaju zalijepljenu samo jednu gumu), a nužan je i reket sa softom i travom, kako bi igrač mogao naučiti igru protiv “materijala”. Za sakupljanje loptica, osim ručnog sakupljača, često se koristi i posebna mreža.

Sakupljac_Loptica
Gewo_Net

O robotima je objavljeno više blogova.

Za fizičku pripremu se koriste ljestve i trake za istezanje.

Posebna je priča mentalna priprema, da igrač u glavi ne “pukne k’o kokica”. Uskoro ćemo u ponudi, na engleskom, imati knjigu Sonje Franz: “Mentalni trening u stolnom tenisu”, pa ako je netko zainteresiran, neka nazove.

Mentalni_Trening