Prijem servisa III

Prijem_servisa

Kako je ovo treći (III) nastavak iste teme, normalno, možete, ako se ne sjećate ili niste pročitali, prvo apsolvirati nastavke I i II. Jer, poznato je, servis i njegov prijem, kod rekreativaca, čine 50% igre, a naročito ako se s protivnikom susrećete prvi puta. Kod profesionalaca loš prijem servisa je, posebno u seriji, rijedak slučaj, osim ako server nije Maharu Yoshimura ili ako je igrača “frka”, pa servise koje bi trebao flipati, pimpla i “diže ih u nebo”.

Blog EmRatThich-a o tome kako servise vraća Michael Maze za naše rekreativce je prenapredan. Naime, profići serviraju kratko ili poludugo, a dugi servisi su faktor iznenađenja. Rijetki su rekreativci koji imaju kvalitetan kratki servis, jer za to je potrebna velika akceleracija i jako mekana rukica, a isto tako i za prijem po preporučenoj “recepturi”. No, tko hoće, neka pročita i pogleda, a koliko će od toga imati koristi druga je stvar.

Sada idu “ženski” savjeti od YangYang, koja daje slijedeće preporuke:

  1. gledati zglob servera, koji je prije udarca zadnji u kontaktu s reketom, pa na koju stranu ide (dolje, u stranu, ravno ili gore) takvu će i servis imati rotaciju;
  2. gledati kut reketa servera, koji, kada je paralelan sa stolom, u pravilu je rezani, a ako je reket okomit na stol servis je bez rotacije ili gornji;
  3. točka kontakta reketa na loptici;
  4. ponašanje loptice nakon servisa, rezani servis je sporiji i ima tendenciju propadanja, dok spin servis “napada” primatelja;
  5. odskok loptice, jer rezani servis zastaje ili se čak vraća prema mrežici, dok servis sa gornjom rotacijom ide naprijed i prema gore.

Na kraju je test, u kojem morate zaključiti koju rotaciju ima servis.

Na žalost, postoje igrači koji ništa ne gledaju, pa ni ne vide… Jer, ako igrač sam ima samo “rezane” servise, misli da i drugi tako serviraju… Ali, takvom nema pomoći.

Sada idu nove vijetnamske Youtube zvijezde, sa svojim savjetima kako “pročitati” i vratiti servis:


Problem sa svim “školovanim” trenerima i igračima je da prikazuju samo servise koji se, u profi okruženju, i serviraju. No, većina samoukih rekreativaca servira na svoj “osebujan” način, katkada ni sami točno ne znajući koju rotaciju zadaju. Nadalje, u pravilu, većina servisa ima kombinaciju rotacija, pa u trenutku prijema, po osjećaju, treba procijeniti koliko ima koje rotacije, npr. postranične i donje ili gornje. Daljnji je problem, što početnici teško shvaćaju i vide, da iz istog pokreta i udarca, zavisno kojim je dijelom reketa izveden, proizlazi rezana (donji dio) ili bez rotacije (gornji dio).

Video školica prijema servisa koreanskog specijalista TTNuri pokazuje da se servis ne smije čekati “zalijepljen” za pod i rukom ispod stola, već, kada server baci lopticu u zrak, treba ustati i krenuti naprijed, da su mišići napeti, a tijelo u ravnoteži, sa rukom iznad visine stola, kako bi skratili vrijeme reakcije na protivnički servis.

Za kraj idu moji savjeti. Dosta igrača griješi jer, kod prijema servisa, stoji preblizu stola, pa ih servis napada, a oni onda “bježe” unazad. Dobro je poznato da je kretanje unaprijed višestruko brže od onog unatrag, tako da i ako stojite malo dalje imate veliku vjerojatnost da ćete stići na servis, a na taj način si dajete i više vremena da procijenite rotaciju servisa. Dalje, kada se u udarcu krećete unazad, reket ostaje otvoren, a loptica prelijeće stol. U krajnjoj liniji, ako vidite da igrate protiv igrača koji ima izvrsne kratke servise, tek onda stanite bliže. Brze spin servise, sa kombinacijom rotacija, teško je odigrati aktivno i/ili napasti, već “mekanom” rukom serveru treba samo vratiti (usmjeriti) lopticu, pa neka si on dalje razmišlja što s njom 😆 .