XIOM – nove gume za 2020.

1. listopada izašla je nova ITTF lista dozvoljenih guma, tzv. LARC, na kojoj je 1600 guma. Jest da ima grešaka, što nije u redu, npr. kineska guma Sueke Phantom II, navedena je pod imenom Suke Phgntom. Kinezi jesu engleski nepismeni, ali od njih još i više je ITTF.

Što nam to donosi XIOM u segmentu guma za novu sezonu? Tri su noviteta, prvi rekreativan (za viši nivo), drugi profesionalan, a treći sa kineskim “štihom”.

XIOM Vega X, ne čita se IKS, već TEN (hrv. deset) naziv je dobila po 10. obljetnici superpopularne gume Vega Pro (izdanoj 2010.), koja je izravna konkurencija Tenđi 05, iste tvrdoće (47.5), sa malo manje katapulta i gripa, ali lakša za igranje, vrlo trajna. Obljubljena je kod stolnoteniskih znalaca u Njemačkoj, a na listi najprodavanijih guma TT11 za 2018. bila je na 5. mjestu. I, po cijeni je vrlo konkurentna, vani €35.90, a kod nas 200 kn. Što kaže EPP o novoj gumi? Tvrdoća ista, debljine iste (2.2/2.0/1.8), težina 71.3 grama neizrezana, znači oko 50 g izrezana, na reketu. Zašto izabrati novu gumu? Cijena je, kao za sve gume iz Vega serije, prihvatljivih €38.90, a tvrde da je agresivnija, iako još uvijek kontrolabilna. Vjerojatno je i topsheet prilagođen za plastične loptice (više gripa), te stanjen u odnosu na spužvu, a recenziju možete pročitati na njemačkom blogu TT-Spin. Jedini problem može biti što su igrači popunili memoriju nazivima brandova i modela guma, tako da će početna prodaja morati ići na “ho-ruk”, tj. po osobnoj preporuci prodavača, barem prve 2 – 3 godine. Eto, Vega Tour, na tržištu već 2 godine, iz tog razloga slabo ide, a na 2. slici je usporedba guma Vega Pro (lijevo) i Vega Tour (desno), gdje je lako vidljiva micro layer geometrija.

XIOM_Vega_X
XIOM_Vega_Pro_Tour

Sada ide nova guma za profiće XIOM Omega VII Hyper, kao nastavak modela Euro, Pro, Asia i Tour. Gume su poredane po tvrdoći, pa bi Hyper trebao biti najvrđi i najdirektniji, konkurent Butterfly Tenergy 05 Hard. Osobno, nisam nabavljao ni model Tour, jer je pretvrd za sve rekreativce, eventualno s njim može igrati neki naš muški reprezentativac, internacionalac, granično igrač Superlige, tako da je tržište svedeno na 20 – 30 igrača. Svima ostalima guma će “donijeti” više zla od dobra. Ne radi se samo o tvrdoći, već i o katapultu, kojeg treba kontrolirati. Guma je tvrdoće 55, isporučuje se u debljinama Max (2.3) i 2.1, neizrezana je teška 77.8 grama (na reketu 55 g), a preporučena maloprodajna cijena je €57.90.

XIOM_Omega_VII_Hyper

Nova guma o kojoj se još samo šuška je kineskog “štiha” i naziva XIOM Tau II. Prvi model Tau, iako je imao izvrsne recenzije, prestao se prodavati, jer je, za tadašnje vrijeme, bio pretvrd (H60), ali plastične loptice dovode do njegove reinkarnacije.

Da ne bi sve ostalo na gumama, jer, ako to nekoga ne interesira, nema što pročitati u ovom blogu, evo i biografije glavnog XIOM “manekena” Huga Calderana.

Koji je njegov recept za uspjeh? Uz nesumnjivi talent i radinost, sa 14 godina odselio se od roditelja u trening centar, zapustio srednju školu, jer išao je u večernju, sa 18 godina preselio se u inozemstvo, konkretno TTF Liebherr Ochsenhausen. Ako slučajno ne uspiješ u stolnom tenisu, iz bilo kog razloga, povratka i ispravka nema.

Za kraj, obavijest da europski dio XIOM-a ima nove web stranice na adresi XIOM.eu.